Курс валюти в Україні: чи буде восени відкат

Читать на русском
Андрій Новак
Василь Юрчишин

Курс національної валюти до кінця 2019 року повністю залежатиме від того, яку курсову стратегію оберуть новий уряд і керівництво НБУ.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Наразі НБУ слідує стратегії плаваючого курсу. Не виключено, що новий уряд і НБУ можуть перейти до стратегії фіксованого курсу. Можливий валютний коридор, забезпечення стабільності ринкового курсу, який є зараз», – зазначив Новак.

На його думку, виходячи з поточних фінансових показників є всі шанси утримати стабільний курс гривні та уникнути пікового падіння курсу.

Економіст нагадав, що в держбюджеті-2019 на кінець року закладено курс 29,3 грн/дол.

«У 2018 році також закладали курс нижче 28,4 грн/дол., але наприкінці року курс був на рівні 26,5 грн/дол. Тому не факт, що курс, який закладений у бюджеті, на кінець 2019 року буде таким», – уточнив Новак.

Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, своєю чергою, зауважив, що з початком ділового циклу, нових імпортних контрактів, посиленою закупівлею газу нацвалюта слабшає.

На його думку, є ще один фактор, який насторожує. Це заява НБУ про випуск купюри номіналом у тисячу гривень.

«З одного боку, НБУ проводить заходи, спрямовані на те, щоб збільшити безготівкові розрахунки, зменшити готівку в обігу. Особливо це стосується великих, дорогих покупок. З іншого боку, НБУ вилучає дрібні купюри, монети, друкує гривні у вигляді копійки й одразу ж оголошує про випуск купюри великого номіналу. Хоча якщо ми дійсно зменшуємо обіг готівки, навіщо такі великі купюри?», – акцентував фахівець.

Як змінювався курс гривні до долара на початку літа за останні 5 роківГривня зміцнилася на початку літа. Щоб з’ясувати, чи це сезонне явище, чи має воно глибші корені, ми подивилися динаміку курсу української валюти за останні 5 років.

Економіст припустив, що Нацбанк має план Б. На його думку, восени нас чекає девальвація, до якої НБУ монетарно та психологічно готується.

На його думку, період із кінця вересня до початку жовтня може бути неприємним для гривні, особливо якщо врахувати виплати на цей період.

«Зворотний тренд – на ослаблення гривні – може продовжитися до середини листопада. В такому разі курс може бути на рівні до 28 гривень за долар. Попередні роки гривня коливалася на 5-7 відсотків», – резюмував Василь Юрчишин.

Нагадаємо, в Україні в 2019 році середній курс долара складе 29,08 грн за дол., ідеться в опублікованому Міністерством економічного розвитку і торгівлі консенсус-прогнозі.

Як змінювався курс гривні до долара на початку літа за останні 5 років — на інфографіці.

«Слово і Діло» пропонує подивитись, як, на думку експертів, змінюватимуться протягом чотирьох років основні економічні показники в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: