Програма дій Кабміну: чи стане легше українському бізнесу

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Програма дій уряду Олексія Гончарука у найближчі п'ять років дуже амбітна, поставлено благородні цілі, але методів їх досягнення не запропоновано.

Так у коментарі «Слово і Діло» оцінив програму дій уряду директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

«Справляє враження, що це більше програма-тост «за все хороше, проти всього поганого». Інструментів досягнення поставлених цілей ніхто не озвучує», – підкреслив Кулик.

На його погляд, ініціативи, які вносять представники СН, спрямовані здебільшого на вимивання грошей з реального бізнесу, ніж на створення робочих місць. Він зазначив, що пропозиції влади не мають нічого спільного зі створенням сприятливих умов ведення бізнесу.

Експерт звернув увагу на протест ФОПів біля Офісу президента, під час якого активісти чітко вказали, що ініціативи влади спрямовані на знищення як класу дрібного та середнього підприємця.

Програма Кабміну: що нового (і не дуже) обіцяють у сфері соціальної політикиУ програмі нового Кабміну, зокрема, обіцяють розширити для жінок можливості працевлаштування після народження дитини.

На його думку, ідеї щодо лібертаріанства розбиваються об рифи ручного управління економічними процесами.

«Якісь планові елементи можна було б підтримати, якби було стратегічне мислення. Однак зараз ми бачимо спроби вимивання коштів із бізнесу, тому що для одних запроваджують преференції, для інших – жорсткі заходи», – прокоментував Кулик.

Він вказав, що влада запроваджує преференції для компаній, які видобувають марганцеві руди, зокрема, це відноситься до компаній Коломойського. Водночас для тих, хто видобуває руду, збільшують ренту, додав співрозмовник.

«Це недобросовісна конкуренція в інтересах окремої олігархічної групи, яка пов'язана з нинішньою владою», – резюмував Віталій Кулик.

Нагадаємо, «Слово і Діло» докладно проаналізує ініціативи Кабміну Гончарука і порівняє його з програмою уряду Володимира Гройсмана, щоб зрозуміти, наскільки відрізняється бачення реформ.

Що нового (і не дуже) обіцяють в сфері соціальної політики – за посиланням.

Додамо, Кабінет міністрів Олексія Гончарука за перший місяць роботи дав 185 обіцянок.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: