Які зміни допоможуть зробити ЦВК незалежним органом?

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій
Андрій Дудаполітолог

Підстав для розпуску Центральної виборчої комісії не було ані правових, ані навіть політичних. Влада нехтує Конституцією України, і робить це вже не вперше.

Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» озвучив директор Агентства моделювання ситуацій, політолог Віталій Бала.

На думку експерта, дії ВР, партії «Слуга народу» і президента в більшості своїй йдуть у розріз з українським законодавством. Ситуація з ЦВК – не виняток, зазначив він.

«На жаль, влада як вважає за потрібне, так і чинить, нехтуючи законами України. Чи відбувається це через невігластво, чи правовий нігілізм – з часом доведеться відповідати», – прокоментував Бала.

На його погляд, навіть не важливо, яких кандидатів в «Слузі народу» пропонують до ЦВК, оскільки вони все одно залежатимуть від президента.

«Власне, для того й затіяли зміну складу ЦВК, щоб нові члени комісії виконували ті рішення, які потрібні владі», – вважає політолог.

На його думку, щоб кардинально змінити ситуацію, слід переглянути підхід до органу. Він пояснив, що доти, доки в Україні буде квотний принцип формування, ЦВК не зможе стати незалежним.

«Потрібно змінювати сам підхід формування ЦВК, щоб незалежно від того, хто виграє президентські вибори, не було можливостей змінювати на власний розсуд ЦВК», – акцентував Віталій Бала.

Членів ЦВК змінювали понад чотири роки, а звільнили за 15 хвилинБаталії навколо нового складу ЦВК точилися понад чотири роки. Комісія встигла попрацювати менше року і була звільнена протягом 15 хвилин.

Політолог Андрій Дуда нагадав, що останнім часом був тільки один кричущий випадок, коли за керівництва Охендовського затвердили особливу систему жеребкування при формуванні дільничних виборчих комісій.

В цілому не можна сказати, що ЦВК – орган, який ухвалює важливі політичні рішення, констатував Дуда.

Водночас він додав, що з огляду на монобольшість ситуація трохи інша.

«Наприклад, якщо колишня ЦВК могла ухвалити рішення стосовно Клюєва та Шарія, то новий склад, коли йтиметься про реєстрацію певних кандидатів, може ухвалити абсолютно протилежні рішення. Також це стосується знакових фігур проросійського реваншу», – резюмував Андрій Дуда.

Нагадаємо, 2 жовтня Фракція «Слуга народу» подала президенту Володимиру Зеленському пропозиції за 18 кандидатурами до персонального складу Центральної виборчої комісії.

13 вересня Рада достроково звільнила всіх членів ЦВК. Хто і як голосував – на інфографіці. Як з'ясувало «Слово і Діло», членів ЦВК змінювали понад чотири роки, а звільнили за 15 хвилин.

Відзначимо, юрист розповів «Слово і Діло», що рішення президента Володимира Зеленського розпустити весь склад Центральної виборчої комісії є абсолютно законним і дає можливість сформувати нову ЦВК ще до початку місцевих виборів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: