Закон про столицю: для чого потрібен владі та чи стане краще киянам

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог
Андрій Дудаполітолог

Закон про столицю потрібен владі як форма легітимізації проведення дострокових виборів в містах-мільйонниках.

Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив політичний аналітик Дмитро Купира.

За його словами, закон про столицю не передбачає реального ефективного місцевого самоврядування. Документ точно не про інтереси киян, місцеве самоврядування, а про політичну боротьбу.

Експерт наголосив, що не варто сподіватися на те, що поділ посад мера і голови КМДА поліпшить управлінську ситуацію.

«Згідно з чинним законодавством ключові повноваження мера – проведення засідань місцевої ради. Всі інші повноваження – в руках голови КМДА. Зміни щодо поділу посад носять косметичний характер, які потрібні для легітимізації проведення виборів в Києві», – пояснив аналітик.

На його погляд, якщо говорити про самоврядування в Києві, то потрібна така система, яка дасть можливість проводити не просто районні вибори, а в майбутньому дозволить створити мікрорайонні ради.

Експерт вказав, що районні ради – це просто технічні утворення.

«Люди в Києві живуть на Лук'янівці, Воскресенці. Суть у тому, що це мікрорайони, яких ми ніколи і ніде не побачимо в документах місцевої ради та адміністрації. Створення такої системи мало б сенс для самоврядування», – констатував Купира.

Зміни до Конституції: що пропонує Зеленський та коли Рада може ухвалитиЗеленський хоче запровадити народовладдя, призначати керівників НАБУ та ДБР, виганяти нардепів з Ради за прогули і кнопкодавство та скасувати адвокатську монополію. Детально про кожен законопроект ми поговорили з юристом.

Політолог Андрій Дуда передбачає, що кияни будуть незадоволені рішенням розділити посади мера і голови КМДА. Він уточнив, що практика поділу посад мера і голови Київської міськадміністрації, яка була при «регіоналах», це підтверджує.

«Вочевидь, буде два бюджети на одній території. Київська влада повинна мати свій бюджет, а КМДА – свій», – констатував Дуда.

Також, за словами політолога, величезний ризик постійних компетенційних суперечок між мером і головою КМДА.

На його погляд, це може стати величезною проблемою для киян, оскільки фактично Київ позбавляють місцевого самоврядування.

«Вже зрозуміло, що КМДА буде домінантою в реалізації виконавчих функцій в столиці. Отже, правила місцевого самоврядування кияни мають, але фігура з реальними повноваженнями – голова КМДА», – пояснив Дуда.

На його думку, така ситуація повністю суперечить київській традиції місцевого самоврядування.

Нагадаємо, комітет Верховної ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку пропонує парламенту ухвалити за основу законопроект про внесення змін до закону «Про столицю України – місто-герой Київ» (№2143-3).

Наскільки Кличко виправдовує наші очікування в контексті виконання своїх обіцянок – тут.

Які зміни пропонує Зеленський до Конституції, і коли Рада може ухвалити – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: