Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Гройсман зобов'язаний покращити якість та умови здобуття загальної середньої освіти

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила прем’єр-міністром України Володимира Гройсмана. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана покращити якість та умови здобуття загальної середньої освіти, що передбачає: створення опорних шкіл; стимулюючі виплати для вчителів; розширення автономії шкіл; залучення інвестицій та розширення переліку освітніх послуг; оновлення освітніх стандартів; cприяння розвитку загальноосвітніх навчальних закладів усіх форм власності; cтимулювання оновлення інфраструктури закладів освіти та культури, позашкільного навчання та спорту, зокрема, шляхом утворення об’єднаних центрів розвитку дитини.
Виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248958510
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1099-19
  • https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/Zvit%202018.pdf
  • https://uteka.ua/ua/publication/budget-13-byudzhet-oplata-truda-i-kadrovaya-rabota-50-uporyadocheny-usloviya-oplaty-truda-rabotnikov-obrazovaniya
  • http://oleksandria-mkppon.kr.sch.in.ua/news/id/677
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19
  • https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/Zvit%202018.pdf
  • https://mon.gov.ua/ua/news/na-2019-rik-zakladeno-she-1-mlrd-grn-na-obladnannya-pochatkovoyi-shkoli-gadayu-nastupnogo-roku-ci-investiciyi-vikoristovuvatimutsya-efektivnishe-liliya-grinevich
  • https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/Zvit%202018.pdf
  • https://mon.gov.ua/ua/tag/oporni-shkoli
  • https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/Zvit%202018.pdf
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/45347.html
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/uryad-zatverdiv-plan-zahodiv-z-realizaciyi-u-20192021-rokah-pilotnogo-proektu-shchodo-rozvitku-ditini
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/deyaki-pitannya-stvorennya-resursnih

Результат

У вересні 2017 року Верховна Рада ухвалила новий Закон України «Про освіту». Закон відрізнився рядом нововведень – терміном освіти в 12 років, більшою автономією шкіл, збільшенням оплати вчителям, зміною правил атестації вчителів та правил підвищення їх кваліфікації, уточненнями повноважень директорів шкіл та регламентація їх каденції та обрання, більш ширшим впровадженням державної мови навчання.

Змінами до постанови КМУ № 373 граничний розмір надбавки педагогічним працівникам було збільшено з 20% до 30% посадового окладу.

Відповідно до звіту уряду за 2018 рік, для підвищення доступності якісної освіти у сільській місцевості, створено 277 опорних закладів загальної середньої освіти та 302 їхні філії, а також закуплено 268 шкільних автобусів. Загалом вже створено понад 700 опорних шкіл.

Державні інвестиції в середню освіту за рахунок використання нерозподілених залишків освітньої субвенції 2017 року склали 900 млн гривень (розпорядження КМУ від 18 грудня 2017 р. № 929). Кошти були спрямовані на зміцнення матеріально-технічної бази закладів загальної середньої освіти та придбання шкільних автобусів для перевезення дітей, які проживають у сільській місцевості. На 2019 рік уряд заклав інвестицію в 1 млрд гривень на новий освітній простір.

Продовжується запровадження реформи «Нова українська школа». З 1 вересня 2018 року 448,6 тисяч першокласників навчаються за новими державними стандартами початкової освіти.

З метою розширення переліку освітніх послуг було створено умови в закладах освіти для учнів з особливими освітніми потребами (постанова КМУ від 21 лютого 2018 р. № 88, наказ МОН від 8 червня 2018 р. № 609, наказ МОН від 1 лютого 2018 р. № 90). Підвищено фахову компетентність вчителів щодо освіти дітей з особливими освітніми потребами. Створено умови для кваліфікованого надання освітніх послуг інклюзивної освіти.

З метою стимулювання оновлення інфраструктури закладів освіти та культури, позашкільного навчання та спорту уряд забезпечував фінансування відповідних проектів в рамках ДФРР. Наприклад, 23 травня 2018 року уряд підтримав 477 проектів регіонального розвитку, що фінансуватимуться ДФРР у 2018 році, на суму понад 4 мільярда гривень. Нагадаємо, що під час реалізації проектів в рамках ДФРР може відбуватися співфінансування місцевих бюджетів.

З метою створення об’єднаних центрів розвитку дитини 22 травня 2019 року уряд розширив чисельність пілотних областей з чотирьох, в яких вже здійснюється надання послуги раннього втручання, до десяти. До числа пілотних увійшли Вінницька, Дніпропетровська, Донецька, Закарпатська, Запорізька, Кіровоградська, Луганська, Львівська, Одеська і Харківська області. Реалізація прийнятого розпорядження КМУ сприятиме утворенню основи для розбудови системи надання послуги раннього втручання для дітей з обмеженням життєдіяльності або ризиком виникнення таких обмежень та їхніх сімей, підвищення якості надання послуги раннього втручання, зменшення рівня інвалідизації дітей в Україні та запобігання їх інституціалізації у ранньому віці.

Враховуючи те, що уряд покращив якість та умови здобуття загальної середньої освіти, тому програмному зобов'язанню присвоєно статус «виконано».