У сенаті США попросили розслідувати зв'язки Байдена і Клінтон з Україною

Читать на русском
Голови комітетів у Конгресі США Чак Граслей та Рон Джонсон зажадали від генпрокурора розслідувати зв’язки між Україною і Хілларі Клінтон під час президентських виборів 2016 року.

Голова комітету з фінансів сенату Чак Грасслі і голова комітету з внутрішньої безпеки Рон Джонсон, що представляють Республіканську партію США, звернулися з листом до генпрокурора країни Вільямау Барра, в якому просять розслідувати зв'язки з Україною колишнього віце-президента Джо Байдена і колишнього кандидата в президенти Хілларі Клінтон з точки зору впливу цих зв'язків на вибори 2016 року.

Про це повідомляє Politico.

У листі сенатори вказують, що лист є продовженням запиту, спрямованого Грасслі в 2017 році в мін'юст США з проханням перевірити інформацію про те, що демократи і Клінтон намагалися в 2016 році використовувати уряд України для дискредитації тоді ще кандидата в президенти Дональда Трампа. Далі законодавці повторюють зміст першого запиту, який грунтувався на публікаціях американських ЗМІ про те, що Демократична партія працювала через посольство України у Вашингтоні та двох громадян республіки - Олександру Чалупу і Сергія Лещенка. В їх завдання входило просування ідеї про те, що Трамп і його керівник виборчого штабу Пол Манафорт мали зв'язки з Росією.

Сенатори нагадують, що за підсумками розпочатого в 2017 році російського розслідування спецпрокурор Роберт Мюллер не знайшов доказів змови Трампа з російською владою.

У зв'язку з цим Грасслі і Джонсон вимагають Барра відповісти на питання, чи веде Мін'юст розслідування щодо зв'язків між штабом Клінтон і владою України, а також чому Олександра Чалупа не була зареєстрована в якості іноземного агента в США.

Окремо сенатори вимагають з'ясувати роль Байдена в звільненні генпрокурора України Віктора Шокіна в 2016 році, який вів розслідування щодо компанії Burisma, де працював син політика - Хантер Байден.

Лист Джонсона і Грасслі направлено на тлі початку процедури імпічменту Трампа, яку раніше ініціювала демократична меншість палати представників конгресу. Процедура була розпочата після повідомлень в ЗМІ про те, що в розмові з президентом України Володимиром Зеленським Трамп міг просити про розслідування щодо Хантера Байдена і про зв'язки демократів з Україною. Опублікована стенограма підтвердила, що президент США висловлював таке прохання. Трамп ці звинувачення заперечує.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: