Кучма розповів про реалізацію «формули Штайнмайєра»

Читать на русском
Представник України на переговорах у Мінську Леонід Кучма представив своє бачення реалізації так званої формули Штайнмайєра.

Представник України на переговорах у Мінську Леонід Кучма представив своє бачення реалізації так званої «формули Штайнмайєра».

Він зазначив, що її реалізація можлива після дотримання стандартів безпеки та встановлення контролю над українсько-російським кордоном. Про це Кучма заявив на зустрічі зі студентами в Дніпрі в п'ятницю, 27 вересня.

Передчуття громадянської війни: чому Україна не підписала «формулу Штайнмаєра»Україна висунула умови щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, побоюючись проблем всередині країни.

«Коротко по формулі Штайнмайєра. Моя позиція дуже проста і зрозуміла: повинні бути дотримані стандарти безпеки і всі інші стандарти - тоді ми готові проводити вибори. У тому числі питання кордону українсько-російського. Я не кажу, що ми сьогодні можемо там прикордонників українських поставити, але хоча б СММ ОБСЄ - її і сьогодні туди не пускають. А коли неконтрольованого кордону близько 450 км - що це таке?», - сказав Кучма на зустрічі зі студентами Університету ім.Альфреда Нобеля.

За його словами, якщо Україна і Росія хочуть проведення демократичних виборів і «щоб українська територія дійсно стала українською», а не підконтрольною Росії, то потрібно зробити «все, що відповідає цим стандартам».

«Тоді і мир буде в Україні. Це записано і в Мінських угодах: перший пункт - безпека. А якщо кожен день там стріляють, то про що можна говорити, якщо кожен день гинуть люди?», - зазначив Кучма.

Він додав, що не може сприймати позицію деяких політиків і не готовий підписувати документ, який не включає безпеку українців на Донбасі: «Коли з того боку (з Росії) звучить, що ми один народ», то чому ми вбиваємо свій один народ? Тому ту політику, яку ми іноді чуємо від деяких політиків, я сприймати не можу і під таким документом ставити свій підпис не хочу».

Нагадаємо, у Зеленського мають намір узаконити «формулу Штайнмайєра».

Також відзначимо, ЗМІ опублікували текст «формули Штайнмайєра».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: