Україна назвала умови за «формулою Штайнмаєра»

Читать на русском
Серед вимог - повне припинення вогню, виведення іноземних військ і забезпечення роботи ЦВК, українських політичних партій, ЗМІ та спостерігачів.

Українська сторона на переговорах у Мінську висунула умови реалізації «формули Штайнмаєра».

Про це в середу, 18 вересня, повідомила прес-секретар представника України в контактній групі Леоніда Кучми Дарія Оліфер на своїй сторінці у Facebook.

«Формула Штайнмаєра». Чому її знову обговорюють та чи є альтернатива?Глава держави вже заявив, що у Нормандському форматі обговорюватимуть всі пункти Мінських угод і формулу Штайнмаєра.

За її словами, представник України в ТКГ зазначив, що українська сторона не має принципових заперечень по суті так званої формули Штайнмаєра про місцеві вибори. Однак реалізація цієї формули можлива тільки за умови виконання деяких пунктів.

Серед них Оліфер назвала:

- повне припинення вогню;
- забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України;
- виведення з території України збройних формувань іноземних військ і військової техніки;
- розведення сил і засобів уздовж всієї лінії зіткнення;
- забезпечення роботи Центральної виборчої комісії України, українських політичних партій, ЗМІ та іноземних спостерігачів;
- встановлення контролю над непідконтрольною Україні ділянкою російсько-українського кордону і виконання інших пунктів, передбачених українським і міжнародним законодавством і мінськими угодами.

Нагадаємо, сьогодні глава МЗС України заявив про згоду України на формулу Штайнмаєра.

Зазначимо, сьогодні в Мінську проходять переговори тристоронньої контактної групи. За даними ЗМІ, українська сторона відмовилася підписувати документ про формулу Штайнмаєра.

Раніше в Росії зажадали письмово закріпити формулу Штайнмаєра, яка передбачає, що закон про особливий статус Донбасу починає діяти на тимчасовій основі в день виборів і на постійній основі - після виборів і підсумкової доповіді БДІПЛ ОБСЄ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: