ЗМІ опублікували текст «формули Штайнмаєра»

Читать на русском
Текст так званої формули Штайнмаєра, яку пропонує РФ для врегулювання ситуації на Донбасі, опублікувало російське видання КоммерсантЪ.

Текст так званої «формули Штайнмаєра», яку пропонує РФ для врегулювання ситуації на Донбасі, опублікувало російське видання КоммерсантЪ.

Згідно з текстом закон про особливий статус «набуває чинності о 20:00 за місцевим часом у день голосування на позачергових виборах в окремих районах Донецької і Луганської областей, які призначені і проведені відповідно до конституції України і спеціальних законів України, що регулює позачергові місцеві вибори у вищезазначених районах».

«Формула Штайнмаєра». Чому її знову обговорюють та чи є альтернатива?Глава держави вже заявив, що у Нормандському форматі обговорюватимуть всі пункти Мінських угод і формулу Штайнмаєра.

Ще у формулюванні, яке не стало документом, зазначається, що закон про особливий статус діятиме на тимчасовій основі до дня опублікування місією спостерігачів БДІПЛ ОБСЄ підсумкової доповіді про вибори. Коли і якщо ОБСЄ визнає вибори відповідними всім стандартам, закон набуває чинності на постійній основі.

За даними видання, російська сторона, а також «ЛНР-ДНР» виходять з того, що текст повинен бути інтегрований як до вже ухвалений Україною до закону про особливий статус ОРДЛО, так і до Конституції країни. Україна вже заявляла, що змінювати Основний закон під особливий статус не буде.

«Формула Штайнмаєра зафіксована на папері, вона є додатком до листа, під яким стоять підписи політичних радників Нормандського формату - Суркова, Хеккера, Бонна і Єрмака. У своєму листі вони, в тому числі і Єрмак, попросили учасників контактної групи підписати узгоджену помічниками формулу. Але українська сторона вкотре не підтримала домовленостей незважаючи на узгодження тексту помічником українського президента», - сказав співрозмовник видання в адміністрації президента РФ.

Так він прокоментував відмову української делегації в Мінську підписати документ з «формулою Штайнмаєра» під час вчорашніх переговорів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на зустрічі в Мінську сторони ТКГ не дійшли згоди щодо «формули Штайнмаєра», яка є одним з варіантів вирішення ситуації на Донбасі. За словами Сайдика, сторони продовжать обговорювати імплементацію формули 1 жовтня.

Також повідомлялося, що українська сторона не має нічого проти «формули Штайнмаєра», проте висунула низку умов для її імплементації.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: