ДБР заочно вручило підозру екснардепу Костянтину Жеваго

Читать на русском
ДБР заочно вручило підозру колишньому народному депутату Костянтину Жеваго, якого раніше перевіряли на причетність до злочинної схеми з розтрати.

ДБР заочно вручило підозру колишньому народному депутату Костянтину Жеваго, якого раніше перевіряли на причетність до злочинної схеми з розтрати та легалізації 2,5 мільярдів гривень банку «Фінанси та Кредит».

Про це повідомила перший заступник голови ДБР Ольга Варченко.

Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Костянтин ЖевагоЖеваго не виконав жодної обіцянки за чотири роки на посаді нардепа. Він встиг провалити 4 запевнення, а ще 8 мав би виконати до кінця каденції.

За її словами, під час досудового розслідування встановили, що офшорна компанія у період 2007-2014 років відкрила кредитні лінії в іноземних банках. Згодом, між фінансовими установами (банком «Фінанси та кредит» та іноземними банками) було укладено договори застави на суму понад 113 мільйонів доларів США, яким український банк поручався за офшорну компанію власними коштами, що були розміщені на кореспондентських рахунках в іноземних банках-кредиторах.

У 2015 році за невиконання зобов’язань офшорною компанією за кредитними договорами іноземні банки стягнули з рахунків банку саме ті 113 мільйонів доларів. Заставу іноземні банки списали одразу після того, як банк «Фінанси та кредит» було оголошено неплатоспроможним.

«У межах двох кримінальних проваджень було проаналізовано документи щодо господарської діяльності та фінансових операцій між банківськими установами. У підсумку слідчі зібрали матеріали, які дали підставу вважати, що народний депутат ВР ІІІ-VIII скликань, котрий є бенефіціарним власником банку, причетний до організації злочинної схеми з розтрати грошей фінустанови. Додатково хочу повідомити й про нові подробиці справи, які з’явилися в ході досудового розслідування. Встановили, що кошти, отримані за порукою банку, були використані на користь іноземних компаній, які належать самому нардепу», - повідомила Варченко.

Нагадаємо, у межах кримінального провадження про можливе декларування недостовірної інформації народним депутатом Костянтином Жеваго детективи НАБУ отримали доступ до документів дев'яти компаній, яким може володіти політик.

Також ми писали, що Ощадбанк відсудив третину компанії Жеваго.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: