Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Костянтин Жеваго

Читать на русском
Жеваго не виконав жодної обіцянки за чотири роки на посаді нардепа. Він встиг провалити 4 запевнення, а ще 8 мав би виконати до кінця каденції.
Костянтин Жеваго

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Костянтин Жеваго (позафракційна).

Жеваго був народним депутатом з III до VIII скликання включно. Він пройшов до Верховної Ради в листопаді 2014 року за одномандатним виборчим округом №150 (Горішні Плавні, Полтавська область) і є членом комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя. Примітно, що Костянтин Жеваго, незважаючи на багатий досвід у політиці, не виконав жодної обіцянки, в тому числі й за час нинішньої каденції, коли нардеп дав 12 обіцянок, з яких 4 провалив, а ще 8 – має виконати.

Усі невиконані обіцянки Жеваго належать до передвиборчої програми мажоритарника. Чотири роки тому він запевнив виборців, що законодавчо забезпечить розвиток мережі сімейної медицини в сільській місцевості. Однак наредп так і не ініціював жодного законопроекту на цю тему.

Крім того, він не підтримав проект закону «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості».

Під час виборів Жеваго обіцяв здійснити реформування та переозброєння армії. Проте нардеп не підтримав проекти законів, що сприяють переозброєнню армії. Зокрема, він не голосував за держбюджет-2015, яким планувалося виділення 80 мільярдів гривень на оборону країни, 1,8 мільярда – на виплати мобілізованим до лав ЗСУ, 2,9 мільярда – на інші органи та структури з оборони України, а також 6 мільярдівдержавних гарантій ДК «Укроборонпром» – на придбання військової техніки.

У межах державного бюджету на 2016 рік на Міноборони затверджено видатків у сумі 55,5 мільярда гривень (2,45% ВВП), з яких 11,4 мільярда призначалися на розвиток озброєння та військової техніки, 3,2 мільярда – на підготовку ЗСУ. На виплату одноразової допомоги військовослужбовцям та членам їхніх родин передбачений 1 мільярд гривень, на будівництво житла для військовослужбовців – 700 мільйонів гривень. Військовослужбовець за контрактом почав отримувати 7 тисяч гривень, командир бригади – 14 тисяч гривень, командир батальйону – 12 тисяч гривень, командир роти – 10 тисяч гривень. Жеваго був відсутній під час ухвалення фінансового документа країни, так само, як і не підтримав держбюджет-2017.

Також Жеваго нічого не зробив для виконання ще одного запевнення – домогтися відновлення системи державного оборонного замовлення.

До кінця депутатських повноважень нардепу потрібно виконати чи провалити ще 8 передвиборчих обіцянок. Він мав намір вирішити проблему безробіття шляхом створення нових промислових та аграрних підприємств. Однак не голосував за зміни до низки законів, в тому числі щодо врегулювання питань періодичності, термінів виплати допомоги з безробіття, про надання права на отримання додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню батьків, які мають на утриманні дитину віком до шести років.

В окрузі Жеваго обіцяв забезпечити оновлення матеріально-технічної бази шкіл та дошкільних установ. У 2015 році нардеп допомагав школам із меблями та оснащенням технікою. Також він підписав угоду з урядом Японії, в результаті якої частина шкіл Гребінківського району отримала грант на власний розвиток.

З приводу виконання обіцянки забезпечити технічне переобладнання медичних установ свого округу «Слово і Діло» досі не отримало відповіді на запит, надісланий нардепу в 2016 році. Аналогічна ситуація з обіцянкою створити дієву систему підготовки висококваліфікованих робітників.

Щодо передвиборчого запевнення збільшити доходи працюючих громадян, то Жеваго був відсутній під час голосування за держбюджет-2016, який передбачав поетапне підвищення мінімальної заробітної плати з 1 січня до 1378 гривень, із 1 травня – 1450 гривень (+5,2%), з 1 грудня – 1550 гривень (+6,9%).

Відзначимо, що нардеп був присутній лише на чверті пленарних засідань (за даними письмової реєстрації).

З приводу наміру створити ефективну систему соціального партнерства на законодавчому рівні нардеп не підготував жодної ініціативи.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: