Західний ленд-ліз: хто більше за всіх допоміг Україні

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У середу, 25 вересня, в США опублікували стенограму телефонної розмови між президентами США та України – Дональдом Трампом та Володимиром Зеленським. Крім епізоду з гучною «справою Байдена», в стенограмі містяться тези про те, що США значно більше допомагають Україні, ніж країни Євросоюзу. У тому числі й у військовій сфері. Чи так це?

Як уже повідомляло «Слово і Діло», в США розгорівся скандал, в центрі якого несподівано опинився президент України Володимир Зеленський. Нібито під час телефонної розмови, що відбулася 25 липня, Трамп вимагав від свого українського колеги негайно ініціювати антикорупційне розслідування проти свого політичного суперника Джо Байдена або його сина Хантера, який в 2014 році був включений до ради директорів холдингу Burisma.

Щоб довести свою невинність, в середу, 25 вересня, Трамп дозволив опублікувати стенограму цієї телефонної розмови. Крім, власне, епізоду з гучною «справою Байдена», в стенограмі містяться тези про те, що США значно більше допомагають Україні, ніж країни Євросоюзу. У тому числі і у військовій сфері.

«...Ми робимо багато для України... Набагато більше, ніж європейські країни, які повинні допомагати більше, ніж вони роблять зараз. Німеччина майже нічого не робить для вас... Коли я спілкувався з Ангелою Меркель, вона говорила про Україну, але вона не вчиняла жодних дій. Точно так і багато європейських країн. Тому я думаю, що вам варто звернути увагу на це...», – заявив, зокрема, Трамп.

Трампу можуть оголосити імпічмент через скандал із дзвінком Зеленському: реакція соцмережУ США можуть оголосити імпічмент президенту Дональду Трампу. Все через скандал з телефонною розмовою з Володимиром Зеленським.

Ця думка знайшла повне розуміння у Зеленського. «Ви абсолютно праві... І я можу сказати вам наступне... Вони не застосовують санкції. Вони не працюють стільки, скільки повинні працювати на Україну. Логічно, щоб Європейський союз був нашим найбільшим партнером, але фактично США є набагато більшим партнером, ніж Євросоюз, і я дуже вдячний вам за це... Я б також хотів подякувати вам за вашу велику підтримку в галузі оборони», – погодився Володимир Зеленський.

Чи справді США більше допомагають Україні, принаймні, в сфері оборони? В цілому так, так воно і є. Це підтверджують і недавно опубліковані сайтом «Апостроф» дані Головного управління військового співробітництва та миротворчих операцій Генерального штабу ЗС України.

Якщо говорити тільки про матеріально-технічну допомогу (виключаючи програми, пов'язані з розвитком медицини, логістики і навчанням українських військовослужбовців), то, починаючи з 2014 року, США передали Україні «летального» і «нелетального» обладнання на суму в 376 млн дол. Серед них – засоби зв'язку і кібербезпеки, РЛС контрбатарейної боротьби, медичне обладнання, прилади нічного бачення, протитанкові ракетні комплекси (ПТРК) Javelin, броньовані автомобілі HMMWV (Hummer), два корабля типу Island, швидкохідні човни і різні запчастини.

Американські ПТРК Javelin зараз на фронті не використовуються. Однак деяке американське «нелетальне» обладнання дуже в нагоді нашим бійцям. Це контрбатарейна РЛС AN/TPQ-36, що дозволяють засікати вогонь російських далекобійних 152-мм гармат на відстані до 24 км. Завдяки саме цим системам наші військовослужбовці зуміли організувати ефективну контрбатарейну боротьбу на Донбасі.

Крім США, Україні допомагали ще 20 різних держав, причому не тільки з Євросоюзу. Це Велика Британія, Франція, Канада, Італія, Словаччина, Литва, Латвія, Польща, Норвегія, Нідерланди, Іспанія, Данія, Швейцарія, Швеція, Албанія, Чехія, Австралія, Туреччина, а також Японія і Китай. Вони передавали радіостанції, засоби нічного бачення, автомобілі, уніформу, засоби індивідуального захисту, медичне обладнання та сухі пайки.

Поза всяким сумнівом, і ця допомога знадобилася нашій країні. Наприклад, із країн Балтії до Україну надходили боєприпаси. А в 2014-2015 роки Велика Британія передала українській армії 1000 бронежилетів, 1000 комплектів форми, 2000 кевларових шоломів, в тому числі і з приладами нічного бачення, 200 GPS-навігаторів, 220 захищених ноутбуків, 500 спальних мішків, 90 автомобільних аптечок, а також 75 тис. тонн дизельного палива.

Однак всі ці 20 держав протягом останніх 5 років направили Україні різного «нелетального» обладнання на загальну суму в 62,5 млн дол. Тобто майже в 6 разів менше, ніж одні тільки Сполучені Штати. І в ці підрахунки ще не входять майже 400 млн дол. фінансової допомоги від Пентагона і Держдепу США, яку Україна повинна отримати в цьому році. Отже, критика Трампа і Зеленського щодо мізерної допомоги європейців, принаймні, в сфері оборони, має під собою підстави.

Денис Попович, спеціально для «Слово і Діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: