Трамп, Зеленський і телефонний скандал: чи зможуть звільнити президента США

Читать на русском
Ілія Кусаексперт-міжнародник

Офіційний запуск процедури імпічменту відносно президента США Дональда Трампа — це кумедний крок, що виводить вибори на новий рівень.

Таку думку в коментарі «Слово і Діло» озвучив експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса.

На його думку, виходячи з ситуації демократи вирішили викласти один зі своїх козирів на стіл і максимально відіграти цю історію у медійному просторі.

«Була пропозиція, що демократи скористаються цим козирем наступного року, якраз до виборів. Але мабуть, історія із Зеленським і тиском на Україну здалася їм більш вигідною», — підкреслив Куса.

Однак експерт критично оцінив перспективу реальної відставки в результаті імпічменту у зв'язку з декількома причинами. Зокрема, функції офіційного «розслідування» злочинів, які нібито скоїв Трамп, переходять до Сенату, який може, наприклад, просто проголосувати за згортання справи і на цьому все закінчиться.

З ким зі світових лідерів встиг зустрітись президент Зеленський за чотири місяці каденціїЗ моменту інавгурації президент Зеленський побував із візитами у Брюсселі, Франції, Німеччини, Туреччини, Польщі, Канаді та зустрічався в Києві із прем’єром Ізраїлю, керівництвом МВФ та делегацією ЄБРР.

Також експерт-міжнародник пояснив, що для оголошення імпічменту потрібно 2/3 голосів Сенату, а там більшість — республіканці, які не підуть на такий самогубний крок.

Крім того, за його словами, злочини в яких звинувачують Трампа, не мають доказової бази.

«Причина для імпічменту президента сама по собі досить розмито виписана в Конституції США. Це дає широке поле для інтерпретацій, а значить для політичної боротьби», — вказав Куса.

При цьому він зазначив, що в більшій мірі буде показовим те, хто краще використає ситуацію в медійно-інформаційному просторі.

Експерт припустив, що демократи намагатимуться обрушити і без того невисокі рейтинги Трампа, граючи на меседжі про «Трампа, який зрадив американський народ і його інтереси».

На думку експерта, ця історія нагадує розслідування Мюллера щодо «змови Трампа з РФ».

«Республіканці й Трамп намагатимуться викрутити ситуацію в напрямку «полювання на відьом», дискредитації самої процедури, маніпулюючи термінами, використовуючи відсутність чітких визначень на свою користь. Тактика така ж, як з Мюллером — довести все до того, щоб потім заявити: «Бачите? Це все був фейк», — прокоментував Куса.

Експерт не виключив, що на цьому тлі Трамп може навіть підвищити свій рейтинг, позиціонуючи себе борцем з «глибинною державою» в США.

При цьому він застеріг, що для України ця ситуація несе як можливості перезавантажити відносини з США, так і ризики.

«Україна перебуватиме в центрі уваги, і будь-який крок буде відтепер інтерпретуватися крізь призму боротьби демократів і республіканців», — резюмував Ілія Куса.

Як повідомлялося, в США оголосили про початок офіційного розслідування щодо імпічменту Трампа. Причиною став скандал, який розгорівся після телефонної розмови Трампа з президентом України.

«Слово і Діло» подивилося, що в соціальних мережах думають про скандал та ймовірний імпічмент Трампу.

Нагадаємо, зустріч президентів України і США відбудеться 25 вересня в Нью-Йорку в рамках 74-ї сесії Генеральної асамблеї ООН.

З ким зі світових лідерів встиг зустрітися президент Зеленський за чотири місяці каденції — тут.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: