Голова Нацполіції Князєв пішов у відставку, виконавши лише половину своїх обіцянок

Читать на русском

Голова Національної поліції України Сергій Князєв 24 вересня заявив, що подав заяву про відставку. Про причини такого рішення він не повідомив, лише зазначив, що «сам для себе вважає, що цей крок як голови поліції — це крок європейської держави». «Слово і Діло» сьогодні традиційно проаналізує, як Князєв виконував обіцянки.

На посаді голови Нацполіції Князєв працював з лютого 2017 року. За цей час він дав 42 обіцянки, з них виконав – 21 (50%), провалив – 13. Статус ще 8 обіцянок аналітики «Слово і Діло» зараз визначають – ми чекаємо відповіді на наші запити, після зможемо винести остаточний вердикт.

З виконаних обіцянок Князєва варто відзначити відмову від моделей застарілого озброєння та засобів захисту Національної поліції. «Поліцейський повинен бути одягнений, озброєний сучасним модернізованим зброєю і забезпечений тими засобами індивідуального захисту, які збережуть йому життя і здоров'я», – сказав він в жовтні 2017 року.

За минулий рік, як відзвітували в Нацполіції, було розпочато процес відходу від використання радянського озброєння і переходу до сучасних європейських стандартів. Зокрема, для спецпідрозділу КОРД замість «автомата Калашникова» закупили близько 300 автоматів Z-15 українського виробника, для патрульної поліції – автомати МР-5.

У вересні цього року в поліції повідомили, що було проведено масштабне переозброєння підрозділів особливого призначення новими видами стрілецької зброї. Закупили 977 комплектів штурмових автоматичних гвинтівок UAR-15 і снайперських гвинтівок UAR-08/10. Спецпідрозділи патрульної поліції і поліції особливого призначення вже оснащені 2 тисячами комплектів 9-мм пістолетів-кулеметів МР-5. З цим Князєв впорався.

Ще одна успішно виконана Князєвим обіцянка – до липня 2018 року створити в кожній області спецпідрозділ КОРД. На момент оприлюднення обіцянки КОРД працював в шести регіонах. У червні минулого року останній, 14-й, випуск бійців КОРД отримав сертифікати про закінчення курсу підготовки. Заступник голови Нацполіції В'ячеслав Аброськін повідомив, що таким чином завершено формування цього підрозділу.

Провалив Князєв обіцянку про те, що фото- і відеофіксація порушень правил дорожнього руху запрацює в першій половині цього року. «Думаю, що в першому кварталі наступного року ми відзвітуємо про запуск пілотних проєктів, а до кінця півріччя фото- і відеофіксація почне працювати по всій країні», – говорив він.

Парламент восьмого скликання так і не розглянув урядовий законопроект, який встановив би високі штрафи за порушення правил дорожнього руху і дозволив би запровадити відеофіксацію правопорушень на дорогах. У березні міністр внутрішніх справ Аваков заявив, що система відеофіксації порушень ПДР повинна запрацювати в повному обсязі до кінця 2019-го. Зараз камери працюють тільки на окремих ділянках в рамках пілотного проєкту, тому Князєв обіцянку не виконав.

У липні Князєв пообіцяв реформувати блок кримінальної поліції в усіх його підрозділах: «Зараз обрано чотири регіони – Закарпатська, Львівська, Херсонська і Черкаська області. Керівники територіальних підрозділів повинні зрозуміти, що це перший крок реформування блоку кримінальної поліції, який буде потім спрямований на всі служби. Ці підрозділи не експериментальні. Вони перші, які будуть реформовані». Однак станом на вересень реформу кримінальної поліції не розширено, зокрема, прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив про необхідність її продовження. Отже, Князєв обіцянку не виконав.

Нагадаємо, головою Національної поліції України може стати чинний заступник Ігор Клименко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: