Санкції проти РФ: чи перегляне Захід обмеження

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Росія не зможе домогтися зняття санкцій за рахунок обміну полонених. Тим більше, не полонені були причиною запровадження обмежень.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» озвучив співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков.

Він вказав, що санкції проти РФ запроваджували через анексію Криму, війну на Донбасі, збитий Boeing МН17, а не з приводу захоплення полонених.

«У Кремлі просто розуміли, що якщо не підуть на якийсь гуманітарний крок, то буде новий пакет санкцій. Тому обмін «35 на 35» був свого роду хорошою міною при поганій грі. Однак зараз це не привід знімати з РФ обмеження, навіть якщо буде друга хвиля обміну», — зазначив Пашков.

Експерт не виключив, що деякі країни можуть переглянути своє ставлення. Однак в цілому говорити про те, що поставлено крапку, не доводиться, зазначив він.

«В умовах гібридної війни і збройного конфлікту низької інтенсивності процес захоплення заручників і подальшого звільнення має нескінченний характер. Тим більше, не вирішено проблему кримських татар», — констатував Пашков.

Крім того, експерт додав, що зняття санкцій передбачає також виконання Мінських угод.

«Російська Федерація повинна продемонструвати готовність виконання перших трьох пунктів Мінська. РФ на це не йде», — акцентував Михайло Пашков.

Голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський звернув увагу на те, що Трамп і Макрон вже зондували повернення РФ до G7.

Він припустив, що Путін хоче повернутися у велику політику.

«Росія слабшає з кожним днем. Тому ведеться робота зі зняття санкцій тиску з РФ», — вважає військовий.

На його погляд, РФ готує ґрунт для скасування санкцій і спробує домогтися максимальних преференцій для себе.

Нагадаємо, глава МЗС України Вадим Пристайко заявив, що рішення ПАРЄ повернути російську делегацію, запрошення на засідання ОБСЄ в складі російської делегації представників з анексованого Криму — все це розпад великого санкційного механізму проти РФ.

Також він зазначив, пропозиція поступово знімати санкції з Росії не знаходить підтримки ні в українського уряду, ні серед українців.

Раніше в Європарламенті виступили за скасування санкцій з РФ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: