Запуск ринку землі: за яких умов це вигідно українцям

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Відкриття ринку землі доцільне, якщо на меті захист власного бізнесу та розподілення ВВП рівномірно на все населення України.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

«Різниця в позиціях України і США щодо земельного питання очевидна. Штати проштовхують ідею відкриття ринку землі для іноземців. Україна ж повинна захищати свій бізнес», — пояснив спеціаліст.

На його думку, ринок відкривати потрібно, але умови, які пропонують, неприйнятні.

Як вважає експерт, у перші 5 років з моменту відкриття ринку продавати землю можна винятково українцям.

При цьому потрібно встановити чіткі обмеження на ділянку, яку можна купити, вказав Дорошенко.

За його словами, жодна країна на аграрній стадії не продавала землю іноземцям.

«Коли всі країни пішли вперед, стали промисловими та технологічними, ринок землі втратив цінність. Якщо Україна, перебуваючи на рівні аграрної держави, відкриє те, до чого не мала доступу, з часом не зможе вважатися навіть аграрною державою», — констатував Дорошенко.

На його погляд, проблема не стільки в тому, що іноземці скуповуватимуть земельні ресурси, а в концентрації землі великими агрохолдингами незалежно від їх національності.

Експерт зазначив, що Україні слід перейняти досвід європейських держав, які на момент відкриття ринку встановлювали обмеження.

«Україна повинна передбачити обмеження, щоб в одних руках не було понад 250 гектарів незалежно від того, юридична або фізична особа. На будь-яке порушення має бути штраф у багаторазовому еквіваленті від вартості землі», — пояснив економіст.

Експерт окреслив три необхідні умови для України, щоб уникнути ситуації, в якій основний прибуток отримають кілька кампаній, а решта погіршать своє становище.

«Перше: покупка дозволена для фізосіб-українців, друге: обмеження за площею землі, третє: надання держбанками кредитів на купівлю землі», — конкретизував Дорошенко.

Резюмуючи, експерт акцентував, що тільки за таких умов та обмежень країна може дійти нормального економічного розвитку, повноцінного розподілу зростання ВВП та збалансованих прибутків.

Нагадаємо, президент доручив розробити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення до 1 жовтня, а ВР — скасувати земельний мораторій до 1 грудня.

Додамо, Володимир Зеленський пообіцяв, що в 2019 році буде розв'язано питання про зняття мораторію на землю, якщо у вересні сформують уряд.

Як чиновники проводили земельну реформу, «Слово і Діло» з'ясовувало в матеріалі «Мораторій на продаж сільгоспземель. Історія питання».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: