Закон про столицю: до чого призведе поділ посади мера та голови КМДА

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Поділ посади мера Києва та голови КМДА — нерозумне рішення ОПУ. Для Києва така модель створить багато проблем.

Таку точку зору в коментарі «Слову і Ділу» озвучив політолог Андрій Дуда.

Експерт нагадав, що поділ посади мера Києва та голови КМДА — давня ідея, яка була випробувана ще за часів «регіоналів» в 2010 році.

Він критично оцінив такі зміни, оскільки вони спричинять негативні наслідки для столиці.

«Очевидно, що буде два бюджети на одній території. Київська влада повинна мати свій бюджет, а КМДА — свій», — констатував Дуда.

Також, за словами політолога, величезний ризик постійних компетенційних суперечок між мером і головою КМДА.

На його погляд, це може стати величезною проблемою для киян, оскільки, фактично, Київ позбавляють місцевого самоврядування.

Зміни до Конституції: що пропонує Зеленський та коли Рада може ухвалитиЗеленський хоче запровадити народовладдя, призначати керівників НАБУ та ДБР, виганяти нардепів з Ради за прогули і кнопкодавство та скасувати адвокатську монополію. Детально про кожен законопроект ми поговорили з юристом.

«Вже зрозуміло, що КМДА буде домінантою в реалізації виконавчих функцій у столиці. Отже, правила місцевого самоврядування кияни мають, але фігура з реальними повноваженнями — голова КМДА», — пояснив Дуда.

На його думку, така ситуація повністю суперечить київській традиції місцевого самоврядування.

Експерт прогнозує, що кияни будуть не задоволені цим кроком. Він уточнив, що практика поділу посад мера і голови КМДА, яка була при «регіоналах», це підтверджує.

«Історія не терпить умовного способу. Однак, якби не було ситуації з Поповим, як головою КМДА, який вирішує все в Києві, то, ймовірно, не було б і проблеми «ялики», а може навіть і Євромайдану. Складно уявити собі, щоб від Клюєва прийшов Сівкович до Кличка і змусив його ставити «ялинку» як спосіб для зачистки Майдану. Міський голова на це б не погодився. А чиновник Попов погодився», — прокоментував Дуда.

Експерт переконаний, що ліквідація самоврядування в столиці — помилковий крок.

«Коли проти команди Зеленського почнеться серйозний рух, київське самоврядування буде не останньою вимогою протестувальників», — резюмував Андрій Дуда.

Наскільки Кличко виправдовує наші очікування в контексті виконання своїх обіцянок — тут.

Як ми вже писали, в перший тиждень роботи Верховної ради IX скликання було зареєстровано 387 законопроектів: більше, ніж зазвичай подається до парламенту протягом місяця.

Які зміни пропонує Зеленський до Конституції, і коли Рада може ухвалити — за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: