Новий склад ЦВК: чого чекати та в чому основний ризик

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

Коли є бажання і можливості змінювати все й відразу, дуже важливо вчасно зупинитися.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» заявив заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень, політолог Василь Яблонський.

«Перезавантаження влади в Україні має свої особливості. Є дисбаланс між тим, які сили зараз представлені в парламенті та тими, які пішли, але залишили своїх представників в інституціях влади. Переможців не влаштовує така ситуація. Тому вжито заходів щодо оновлення складу ЦВК», — прокоментував Яблонський.

Експерт застеріг, що зміни владних інститутів — захопливий процес, але дуже важливо вчасно зупинитися.

Він висловив побоювання з приводу того, що наявність можливостей змінити все і відразу іноді може зіграти злий жарт з тими, хто вибирає такий підхід.

На його думку, важливо, щоб нова влада змогла утримати баланс між політичною доцільністю і законністю.

«У будь-якому процесі є «червоні лінії». Важливо, щоб нова влада не перетинала за них. У цьому основний ризик», — додав Яблонський.

Членів ЦВК змінювали понад чотири роки, а звільнили за 15 хвилинБаталії навколо нового складу ЦВК точилися понад чотири роки. Комісія встигла попрацювати менше року і була звільнена протягом 15 хвилин.

Експерт звернув увагу, що нова влада вже провела часткову ротацію в Конституційному суді.

«Якщо про ЦВК ще можна говорити, що процес не виходить за межі законності, то якщо будуть рухи відносно судової гілки влади, яка за КУ незалежна — це буде дуже тривожний сигнал. Поки що за рамки не виходили», — зазначив політолог.

На його думку, якщо новий склад ЦВК буде професійним, то зможе утримати незалежні позиції. При цьому він додав, що ЦВК в старому складі не скомпрометувала себе.

«Головне, щоб не було спокуси керувати процесом. Це може бути загрозою, хоча зараз про це рано говорити», — резюмував Василь Яблонський.

13 вересня Рада достроково звільнила всіх членів ЦВК. Хто і як голосував — на інфографіці. Як з'ясувало «Слово і Діло», членів ЦВК змінювали понад чотири роки, а звільнили за 15 хвилин.

Раніше повідомлялося, що ВР може призначити новий склад ЦВК 19 вересня.

Відзначимо, юрист розповів «Слову і Ділу», що рішення президента Володимира Зеленського розпустити весь склад Центральної виборчої комісії є абсолютно законним і дає можливість сформувати нову ЦВК ще до початку місцевих виборів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: