Як змінять посаду мера та в яких містах можуть пройти вибори?

Читать на русском
Сергій Биковполітичний експерт

Дострокові вибори мера можуть відбутися не лише в Києві, а й в інших українських містах — Дніпрі, Харкові та Одесі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив глава Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков.

За його словами, в Харкові, Дніпрі та Одесі досить сильні мери, незважаючи на загальнонаціональний антирейтинг кожного з цих лідерів.

«У кожного із цих мерів — Філатова, Кернеса, Труханова — підтримка у своєму місті. Така підтримка є в Кличка у Києві», — уточнив експерт.

Політолог висловив сумніви, що Андрій Богдан братиме участь у виборах мера Києва, оскільки у своєму інтерв'ю керівник ОПУ визнав, що для нього це буде пониженням на кілька сходинок.

Експерт пояснив, що згідно з новим законом про столицю пост мера незабаром буде номінальним.

Чому Кличко хоче, щоб дострокові вибори в Києві пройшли якнайшвидшеДострокові місцеві вибори в столиці може ініціювати міський голова Києва. Якщо Верховна рада ухвалить таке рішення, то вибори повинні відбутись протягом 90 днів.

«Мер не зможе фактично керувати містом, комунальним господарством. Ці функції виконуватимуть префекти і передаватимуть виконкоми районних адміністрацій», — констатував Биков.

На його погляд, зараз потенційним кандидатам конкурувати з Кличком складно. Тому в ОПУ вирішили обнулити пост київського градоначальника, а вже фактичного керівника міста призначатимуть з Офісу президента, додав експерт.

Серед потенційних кандидатів, які можуть претендувати на пост мера столиці, політолог виділив Сергія Гусовського, Борислава Березу, Сергія Притулу.

«Виходячи із законопроекту про столицю, який «Слуга народу» внесла до ВР, посада мера зводиться до функції «весільного генерала». Отже, особливих вимог до персони не буде. Однак керувати містами повинні якісні комунальні управлінці, а не співаки, гумористи чи шоумени», — резюмував Сергій Биков.

Нагадаємо, група народних депутатів фракції «Слуга народу» внесла до Верховної ради законопроект, в якому позачергові вибори мера Києва і депутатів міської ради призначені на 8 грудня 2019 року.

Раніше в партії СН говорили, що вибори в Києві доречно проводити після завершення децентралізації.

Нагадаємо, Кличко вже п'ять років керує Києвом. Топ обіцянок мера — за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: