«Компроміс» щодо ПриватБанку: які є варіанти вирішення суперечки

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик
Олег Гавришекономічний експерт

У ситуації з «Приватом» є два сценарії, які можуть розглядати. Суть першого полягає в тому, що Коломойський хоче повернути ПриватБанк, другого – олігарх хоче позбутися боргів, які на ньому висять після націоналізації.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський.

Експерт висловив сумніви з приводу того, що сценарій повернення ПриватБанку зможуть реалізувати.

За його словами, з політичної точки зору це не сприймуть українці, що негативно для влади. З економічної — західні партнери теж не зрозуміють такого ходу, зазначив він.

«Для Коломойського важливо мінімізувати суму, яку доведеться повернути. Тому олігарх може спробувати домогтися визнання частини боргів недійсними. У такий спосіб зняти з себе за них відповідальність», — пояснив Яблоновський.

Він акцентував, що стосовно платників податків, за рахунок яких був націоналізований банк, такий варіант вирішення ситуації несправедливий.

До того ж, західні партнери також наполягають, щоб Україна домагалася повернення 5,5 млрд дол., витрачених на порятунок банку, зазначив економіст.

«Хотілося б, щоб Коломойський повернув свої борги банку. Однак у нас все відбувається непублічно. Тому, в чому суть компромісу, незрозуміло», — додав Яблоновський.

Експерт висловив побоювання з приводу того, чи зможуть з Коломойським досягти реального компромісу чи буде спроба необґрунтованого списання боргів.

Економічний експерт Олег Гавриш підкреслив, що у Коломойського є хороші юристи, які здатні вирішувати питання в судах конкретним чином: підкуповувати суддів.

Він нагадав, що дуже дивні судові рішення виносилися на користь Коломойського і не став виключати можливості денаціоналізації.

«Однак націоналізація ПриватБанку була однією з умов МВФ, тому такий поворот може зірвати роботу з Фондом, що спричинить рнизку негативних наслідків», — зазначив Олег Гавриш.

Нагадаємо, 10 вересня президент Володимир Зеленський провів зустріч з олігархом Ігорем Коломойським.

За інформацією ЗМІ, Міжнародний валютний фонд попередив Україну про те, що відкат націоналізації ПриватБанку поставить під загрозу програму співпраці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: