Антикорупційний суд розглядатиме тільки справи НАБУ і САП та окремі провадження ДБР

Читать на русском
Законопроект про ВАКС передбачає, що суд розглядатиме справи топкорупціонерів, які розслідували НАБУ та САП. Решта корупційних розслідувань, порушених до початку його роботи, піде до звичайних судів.
Слово і Діло

Рада ухвалила в цілому законопроект про Вищий антикорупційний суд, який унормовує порядок передачі кримінальних проваджень до ВАКС. Після другого читання та набуття законом чинності, справи, які раніше розслідували НАБУ і САП, будуть направлені до ВАКС. Про це «Слову і Ділу» в коментарі сказав адвокат «Столичної колегії адвокатів» Геннадій Дубов.

«Справи НАБУ та САП, які зараз розглядаються іншими судами та пройшли першу інстанцію, теж мають бути передані до ВАКС, але після ухвалення законопроекту про ВАКС у другому читанні та набуття чинності законом», – уточнив юрист.

Корупційні справи, які до початку роботи ВАКС (5 вересня 2019 року) розслідувались іншими правоохоронними органами, не потрапляють до підсудності ВАКС. Їх розглядатимуть звичайні суди. Також до ВАКС потраплятимуть окремі справи ДБР та інших органів досудового розслідування, але виключно ті, що були відкриті після 5 вересня.

Верховна рада з початку роботи ухвалила майже 50 законопроектівВерховна рада з початку роботи ухвалила 49 законопроектів і 43 постанови. Один закон президент вже підписав.

Суди апеляційної інстанції припинять приймати апеляційні скарги у справах НАБУ та САП, і розглядатимуться апеляційною палатою ВАКС. Справи цих антикорупційних органів, які не встигли розглянути у першій інстанції суду, теж передаються до ВАКС.

Законопроект не передбачає змін до статті КПК про предметну підсудність Вищого антикорупційного суду.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, станом на 5 вересня 2019 року лише 5% справ, які має отримати суд, розслідувало НАБУ, й вони належать до категорії справ про корупцію серед високопосадовців.

Народні депутати проголосували також за скорочення термінів підготовки законопроекту до другого читання.

Раніше ми писали, що Солом'янський районний суд міста Києва передав до Вищого антикорупційного суду кримінальне провадження за обвинуваченням голови Державної аудиторської служби Лідії Гаврилової у недостовірному декларуванні.

Також ми повідомляли, що ВАКС обрав запобіжний захід чиновнику «Автодору», затриманому на хабарі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: