В ОБСЄ проти проведення виборів у ОРДЛО

Читать на русском
На сьогоднішній день немає жодних умов для проведення вільних виборів на окупованому Донбасі.

Сьогодні немає жодних умов для проведення вільних виборів на окупованому Донбасі.

Про це голова Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак заявив у інтерв'ю BBC.

За словами голови ОБСЄ, вільні вибори на Донбасі можуть відбутися тільки в системі української юрисдикції.

«Я думаю, що вільні вибори можуть пройти тільки у вільній обстановці, і звичайно, за українськими законами і при спостереженні міжнародних спостерігачів ОБСЄ, інших міжнародних організацій, тобто в системі української юрисдикції. Тільки після цього, коли ми досягнемо такої ситуації, ми зможемо організувати вибори і назвати їх вільними», - заявив Лайчак.

При цьому передувати проведенню виборів, на думку глави ОБСЄ, повинно виведення російських військ з регіону, а також встановлення Україною контролю над кордоном на Сході.

«Звичайно, про конкретні деталі повинні домовитися сторони, і оскільки Донбас є територією України, я вважаю правомірним, що вибори можна організувати тільки в такій обстановці, коли українська влада, український уряд скажуть, що атмосфера, передумови для вільних виборів. Сьогодні такої ситуації немає», - розповів Лайчак.

Як відомо, Пристайко повідомив про намір провести вибори в ОРДЛО. Пізніше він вказав, що вибори на тимчасово окупованій території Луганської та Донецької областей повинні відбутися після того, як окупанти звільнять територію України.

Також президент Володимир Зеленський назвав умови виборів у «ЛНР-ДНР». Глава держави заявив, що вибори на непідконтрольному Донбасі пройдуть за українськими законами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: