Завершення війни на Донбасі: чи є шанси досягти миру та якою ціною

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

В Офісі президента хочуть завершити війну, але головне питання — якою ціною. Вочевидь, Україна готова йти на поступки РФ.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» озвучив політолог Андрій Горбенко.

На його погляд, щоб продемонструвати, що Мінський процес рухається, нормандську зустріч відклали на жовтень.

На думку експерта, в ОПУ хочуть завершити війну, але ймовірно, це робитимуть за сценарієм, який всі попередні роки проштовхувала РФ: вибори, автономія Донбасу з усіма наслідками.

«Команда Зеленського впевнена в своїх рейтингах, що підтверджують останні соцопитування. Це додає впевненості, щоб йти шляхом поступок РФ. Те, що минула адміністрація вважала «червоними лініями, за які не можна переходити, нова влада не вважає чимось поганим», — зазначив Горбенко.

Експерт застеріг, що обраний ОПУ шлях завершення війни дуже небезпечний, адже залишається проактивна меншість, яка не сприйматиме такого роду «мир».

«До проактивності може додатися радикальність, якщо ОПУ перетне червоні лінії, наприклад, закріпить в Конституції України статус Донбасу», — припустив Горбенко.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

За його словами, саме на випадок виникнення масштабних соціальних конфліктів залишили Авакова.

«Якщо Захарченко був черговим менеджером у МВС, то Аваков користується абсолютно іншим рівнем довіри внутрішніх сил. Все тому, що багато з тих, хто залишився в структурі і зберіг звичний спосіб життя, завдячують цьому Авакову», — пояснив політолог.

Експерт акцентував, що під час втілення такого «миру» протистояння цілком реальні, а головне питання — в якій кількості та в якому вигляді: обурювання в інтернеті чи соціальний конфлікт із застосуванням фізичної сили.

«Чи є ризик громадянської війни? Ймовірно, тільки вже не вигаданої російською пропагандою, а справжньої», — резюмував Андрій Горбенко.

Як повідомили в Кремлі, перша зустріч президента Росії Володимира Путіна з президентом України Володимиром Зеленським може відбутися в жовтні в рамках Нормандського формату.

Додамо, Зеленський заявив, що його першочерговим завданням на посту президента є завершення війни на Донбасі дипломатичним шляхом.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: