Поза законом та регламентом: яких рішень чекати від депутатів ВР

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Порушення регламенту в ухваленні будь-яких рішень з боку «слуг народу» вже не повинно дивувати, до цього доведеться звикати.

Таку думку «Слову і Ділу» озвучив політичний аналітик Валентин Краснопьоров.

«На жаль, ментально ми живемо не в західному світі, а в гібридному, де є вплив московського, середньоазіатського суспільства. На Заході усвідомлюють ціну права і закону, а українці думають, що порядком можна жертвувати. Це завжди матиме наслідки», — констатував аналітик.

На його думку, для московської ментальності, якої ми не змогли позбутися, мета виправдовує засоби.

За словами політолога, Зеленському потрібно було показати, що він виконує свої обіцянки, які озвучив під час виборчої кампанії: він показав, а от якою ціною — справа другорядна.

Краснопьоров припустив, що за таким принципом депутати ухвалюватимуть рішення неодноразово.

Експерт зазначив, що останні п'ять років в Україні хоча би намагалися дотримуватися відповідної процедури, ухвалюючи рішення.

Юрист пояснив, до чого може призвести порушення регламенту під час ухвалення законопроекту про імпічментНардепам не надали можливості внести поправки до проєкту закону між першим і другим читаннями. В подальшому це може стати однією з підстав визнати закон неконституційним.

«Так, ВР минулого скликання не завжди вдавалося дотримуватися регламенту, але хоча би намагалися це робити. Зараз ми бачимо, що для нового скликання головне — це досягти поставленої мети в будь-який спосіб», — зазначив політичний аналітик.

За його словами, навіть якщо закон про імпічмент оскаржать в суді, визнають неконституційним, то згодом ОПУ і КСУ змінять.

«Суд уже показав, якщо Зеленському потрібно провести вибори в парламент без законних підстав — це зроблять. З будь-якими законодавчими ініціативами, які пройшли і пройдуть так само з порушеннями, якщо потрібно, суд ухвалить. В Україні суди підконтрольні ментально», — підсумував Валентин Краснопьоров.

Юрист пояснив, до чого може призвести порушення регламенту при ухваленні законопроекту про імпічмент.

Як проходитиме процедура відсторонення президента від посади — на інфографіці.

Нагадаємо, в перший тиждень роботи Верховної Ради IX скликання було зареєстровано 387 ініціатив. Для порівняння: у січні до Ради внесли 62 законопроекти, в лютому — 115, в березні — 99, у квітні — 78, у травні — 73, у червні — 43. «Слово і Діло» подивилося, хто головні законотворці тижня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: