Чому Зеленський хоче розпустити ЦВК?

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Намір Зеленського розпустити ЦВК — суто політичне рішення, що спричинене бажанням зміцнити свою владу.

Таку думку «Слову і Ділу» озвучив політичний аналітик Валентин Краснопьоров.

«В ОПУ не хочуть бачити склад ЦВК, який сформований під впливом фракцій попереднього скликання. Очевидно, є намір у команди Зеленського отримати контроль над усіма інститутами влади: правоохоронними, судовими», — зауважив аналітик.

На його думку, сумнівно, що СН готується до дострокових місцевих виборів.

На його погляд, у Зеленського зараз є можливість впливати на депутатів і тримати їх під своїм контролем.

«Поки всі дружно голосують і мобілізовані, президент буде ухвалювати потрібні для нього рішення. Далі все, в тому числі питання виборів, залежатиме від рейтингу партії та Зеленського: як швидко він падатиме», — пояснив Краснопьоров.

Політолог Ігор Петренко передбачає, що ОПУ намагатиметься перезавантажити всі можливі органи і призначити максимально лояльних людей до себе.

Експерт аргументував, що фракція «Слуга народу» дуже сегментована, тому потрібно швидко провести перезапуск інституцій: НАЗК, ДБР, ЦВК та інших.

Зеленський має право розпустити ЦВК і сформувати нову ще до початку місцевих виборів – юристРозпуск ЦВК можливий завдяки змінам до законодавства, які ухвалили на хвилі революційної доцільності. Тепер президент хоче сформувати свою комісію до місцевих виборів.

«Як довго зможуть утримувати рейтинг та контроль за такою численною фракцією, незрозуміло. Тому ОПУ використовує всі сили, щоб провести зміни «тут і зараз»», — акцентував Петренко.

Він вказав, що склад ЦВК призначений на 7 років. За його словами, це має бути запобіжником від того, щоб кожна нова влада не змінювала орган під себе.

«Тому, як на практиці реалізують розпуск ЦВК, незрозуміло. Хоча до цього складу теж є питання. Наприклад, щодо відсутності представника Оппоблока», — констатував Ігор Петренко.

Те, що намір президента Зеленського розпустити весь склад Центральної виборчої комісії абсолютно законний та дає можливість сформувати нову ЦВК ще до початку місцевих виборів, які повинні відбутися в 2020 році - «Слову і Ділу» в коментарі сказав експерт з конституційного права Олександр Москалюк.

Як повідомлялося, Верховна Рада України, можливо, розгляне питання дострокового розпуску Центральної виборчої комісії завтра, 12 вересня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: