Демократи намагаються запустити процедуру імпічменту щодо Трампа

Читать на русском
За підсумками розслідування комітет повинен рекомендувати Палаті представників починати або не починати процедуру імпічменту.

Комітет Палати представників з питань судочинства, який очолюють демократи, на наступному тижні проведе голосування, щоб визначити, як буде вестися розслідування щодо можливих порушень з боку президента США Дональда Трампа.

Про це пише Politico з посиланням на джерела.

Відзначається, що за підсумками розслідування комітет повинен рекомендувати Палаті представників починати або не починати процедуру імпічменту.

Очікується, що проект відповідної резолюції опублікують 9 вересня, а саме голосування в комітеті пройде 11 вересня.

За словами співрозмовників Politico, конгресмени можуть запросити доступ до юристів Трампа або зажадати більше часу для опитування свідків.

Видання пише, що питання обговорювалося демократами з комітету на конференції 7 вересня. Конгресмени сподіваються, що чітке вираження із запитів посилить їх важелі для отримання показань свідків.

Згідно з американським законодавством Палата представників може ініціювати процедуру імпічменту, якщо президент порушив Конституцію. У разі якщо резолюцію про імпічмент схвалять 226 конгресменів, її направляють в Сенат. Після розслідування і вислуховування показань всіх зацікавлених сторін сенатори голосують за остаточне рішення — підтримати імпічмент повинні дві третини від спискового складу.

За всю історію США Сенат жодного разу не оголошував імпічмент президенту, хоча було три такі спроби — Ендрю Джонсону, Річарду Ніксону і Біллу Клінтону.

У липні 2019 року Палата представників заблокувала розгляд резолюції про імпічмент президента Трампа.

Згідно з результатами голосування, 332 конгресмена виступили проти резолюції, 95 — підтримали її. Тоді голосування показало сильне розділення серед демократів з питання відсторонення Трампа від влади.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: