Законопроект Зеленського про імпічмент не передбачає політичної відповідальності президента

Читать на русском
У законопроекті Зеленського про імпічмент не йдеться про політичну відповідальність президента.
Слово і Діло

Обіцяний Володимиром Зеленським законопроект про імпічмент президента України вже опублікований на сайті Верховної ради. Трохи раніше альтернативний проект внесли депутати від БПП. Ажіотаж довкола закону, що дасть змогу усунути главу держави від влади, відволікає від основної проблеми – він не буде ефективним, тому що, перш за все, необхідно вносити зміни до Конституції, де покроково прописана дуже складна до виконання процедура імпічменту. Про це «Слову і Ділу» сказав експерт із конституційного права Олександр Москалюк.

«Плюс поданого Зеленським законопроекту полягає в тому, що він врегульовує таке поняття, як прокурор, захисник. Звичайно, це покращення порівняно з тим, що прописано в регламенті Верховної ради. Але концептуально це все одно не знімає проблеми, оскільки в нас президент може бути усунений із посади лише за умови вчинення злочину», – пояснив він.

За його словами, процедура імпічменту, прописана в Конституції України, складна й надто тривала. «Спочатку хтось має ініціювати імпічмент. Це мають проголосувати 226 депутатів. Після цього має відбутися висунення звинувачення президентові, яке мають підтримати дві третини парламенту. Потім необхідно отримати спочатку висновок Конституційного суду, який зазвичай не ухвалює рішення швидко, за ним – висновок Верховного суду. На остаточному етапі потрібно зібрати три чверті голосів у Раді», – зазначив Москалюк.

Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 28-31 травняВерховна рада України цього тижня, серед іншого, розгляне відставку Кабінету міністрів України.

Ця процедура настільки складна, що її одним законом не виправити. Потрібно вносити саме правки до Конституції, змінюючи саму процедуру імпічменту. «Тому насправді до цього президентського та й будь-якого іншого законопроекту потрібно ставитися достатньо обережно», – вважає юрист.

На його думку, є ще один шлях, який би дав змогу команді Зеленського реалізувати їхні обіцянки щодо збільшення впливу народу на всі процеси, що відбуваються в країні. «Потрібно процедуру імпічменту прописати не лише з юридичної точки зору, але й політичної відповідальності», – зазначив експерт.

Він пояснив, що якби парламент міг висловити недовіру президенту, після чого це питання виносилося б на референдум, то це дало би змогу знизити соціальну напругу в суспільстві.

«Для цього, звичайно, потрібно вносити зміни до Конституції. Якщо на референдумі народ підтримує висловлену парламентом недовіру президенту, тоді він позбавляється своїх повноважень і в країні відбуваються дострокові президентські вибори, а якщо не підтримує – тоді розпускається Верховна рада», – додав він.

За його словами, одним з інструментів, завдяки яким може долатися соціальна напруга, є дострокові вибори, але не лише парламенту. Має бути передбачена можливість дострокових виборів президента.

«Якби в нас була передбачена можливість дострокових виборів президента, то це, звичайно, змінило б ситуацію. Можливо, навіть, можна було би запобігти ситуації 2013-2014 років», – відзначив юрист.

Щодо законопроекту Зеленського, то формально все зроблено бездоганно. Він говоритиме, що, як і обіцяв, подав законопроект про імпічмент. «У разі його ухвалення Зеленський в очах суспільства матиме перевагу порівняно з Порошенком. Але якщо ми говоримо про сутнісні речі, то це мало що дає», – підкреслив він.

Щоправда, ніхто не подав до Ради законопроект про внесення змін до Конституції щодо політичної відповідальності президента.

Також Москалюк відзначив, що в Зеленського наполягають на одночасному скасуванні імунітету нардепів та ухваленні закону про імпічмент. Але законом про імпічмент фактично імунітет президента не зменшується. І це призводить до дисбалансу. Якщо вже й зменшувати імунітет, то і депутатів, і президента.

Раніше голова парламенту Андрій Парубій заявив, що Верховна рада розгляне законопроект про імпічмент президента цього тижня, на ухваленні документа неодноразово наполягав на той момент кандидат у президенти Володимир Зеленський.

Також ми повідомляли, що заступник голови фракції «Блоку Петра Порошенка», нардеп Олексій Гончаренко вніс до парламенту альтернативний законопроект про імпічмент президента.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: