Ціни на житло: як зміниться вартість квартир восени

Читать на русском
Олег Приходькоексперт в сфері нерухомості

Восени вже традиційно активізується ринок нерухомості. Він став багатокомпонентною структурою з багатьма чинниками, які впливають не тільки на ціноутворення, а й на вектор та швидкість його розвитку чи стагнації.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» озвучив експерт у галузі нерухомості Олег Приходько.

Експерт зазначив, що забудовники завершили літні акції, мета яких залучити нових покупців. Як правило, з цього періоду не діють одноразові знижки на покупку житла у розмірі 20-25% від вартості квартири.

За його словами, з активізацією покупців в осінній період найбільш поширеними будуть акції щодо розстрочок виплат на декілька років, подарунки у вигляді нежитлових приміщень та інші приємні бонуси.

«Восени забудовники намагаються завершити будівництво та отримати сертифікат завершеного будівництва до зимового періоду із мінусовими добовими температурами. Це впливає на ріст цін, адже чим більш готове житло до моменту заселення, тим вища на нього ціна», — констатував Приходько.

За словами експерта, стримуючим фактором зростання цін є покупець, який через свою низьку купівельну спроможність не може створити достатній попит на нове житло.

У Києві середня заробітна платня у червні 2019 року склала 10 650 грн, а середня вартість 1 метра квадратного — 23 500 грн. Як можна купувати нове житло, якщо місячного доходу не вистачає навіть на 1 м.кв?

На думку Приходька, при такій ситуації мали би працювати іпотечні фінансові інструменти, які б давали можливість придбати житло з терміном погашення кредиту протягом 10-15 років.

«Нинішні розцінки за користування кредитами на рівні 22% унеможливлюють ними скористатися у довгостроковій перспективі», — наголосив експерт.

Він скептично оцінив заяву голови НБУ про те, що наступного року в Україні цілком можливі відсотки за іпотекою на рівні 12-13%.

На його погляд, якщо це, дійсно, станеться, то ринок нерухомості отримає потужний поштовх для свого розвитку. Він прогнозує, що в такому разі ціни до кінця 2020 року можуть зрости на 25-30%.

«Наразі забудовники не зацікавлені у збільшенні своїх покупців. Як мінімум 5 років зростають об’єми будівництва нового житла, а при цьому купівельна спроможність помірно-незадовільна. Те, що після завершення будівництва у будинку лишаються непроданими до 30% готових квартир, вже не дивина», — відзначив Олег Приходько.

Як довго потрібно збирати гроші на купівлю однокімнатної квартири в УкраїніЩоб купити нову квартиру в Києві доведеться збирати майже 6 років, а найшвидше можна придбати житло в Сєвєродонецьку. Але тільки на вторинному ринку.

Експерт уточнив, що валютний ринок теж може суттєво вплинути на динаміку ціноутворення. За словами Приходька, поступове зміцнення гривні, яке ми бачимо за останні пів року, скоріше стримує потенційних покупців, ніж спонукає їх до купівлі нерухомості.

«Якщо у довгостроковій перспективі стабільність національної валюти — це чинник розвитку ринку нерухомості, то на короткому проміжку часу — це стримуючий аргумент», — додав він.

Приходько звернув увагу, що зміни до Державних будівельних норм (ДБН), які були запроваджені за останні два роки, однозначно, позитивно вплинуть на якість новобудов. Але при цьому можуть потягнути за собою навантаження на собівартість будівництва на рівні до 10%, зауважив експерт.

«В цілому протягом року різких коливань ринку не передбачається. Ціни доволі економічно обґрунтовані та відповідають стану ринку та економіці країни. Найкраще застереження покупцям: не купувати житло у сумнівних забудовників з ознаками ризику», — підсумував Олег Приходько.

Нагадаємо, представник посольства США в Україні пообіцяв допомогти ошуканим інвесторам «недобудов Войцехівського».

Як довго потрібно збирати гроші на купівлю однокімнатної квартири в Україні — за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: