Депутати без імунітету: чи будуть посадки та що не так з рішенням

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Скасування недоторканності не означає, що депутатів тут же почнуть саджати. Позбавлення волі можливе, якщо провину буде доведено, а це питання судової системи та реформи.

Таку думку «Слову і Ділу» озвучив політичний аналітик Дмитро Купира.

«Парламент оновився на 80%. Більшості депутатів минулого скликання немає в новому парламенті. Якщо хтось із них є фігурантом якоїсь справи, а суд встановить провину політика — посадити за ґрати винного не є проблемою. Однак у суді треба довести провину», — констатував фахівець.

За його словами, якість парламенту значно покращиться у зв'язку зі скасуванням недоторканності.

У тих, хто займався бізнесом, криміналом і готовий був іти в політику, вкладаючи мільйони, аби зберегти свою свободу, зникає мотивація ставати нардепом, зауважив аналітик.

Скількох нардепів позбавили недоторканності за роки незалежності УкраїниЗ першого депутата зняли недоторканність ще в 1990 році за побиття полковника КДБ. Відтоді Рада дозволила притягнути до кримінальної відповідальності 19 нардепів. Реальне покарання отримав лише один із них.

«Механізм недоторканності прописаний в Кримінальному кодексі, в законі про регламент. Тобто існує перелік законів, який імплементує статтю Конституції про те, що депутат недоторканний», — наголосив Купира.

Він акцентував, коли в 2020 році закон набуде чинності, недоторканність ще не буде знято.

За його словами, можна буде вважати, що депутатську недоторканність повністю знято лише тоді, коли внесуть зміни до законодавства.

«У будь-якому випадку за політичну діяльність народний депутат не може бути притягнутий до правоохоронної відповідальності», — додав Дмитро Купира.

Нагадаємо, напередодні Верховна рада проголосувала за скасування недоторканності народних депутатів. Хто підтримав ініціативу, а хто був проти — на інфографіці.

Більш докладно про те, чи можуть депутати повернути недоторканність — за посиланням.

Також «Слово і Діло» дізналося, скількох нардепів позбавили недоторканності за роки незалежності України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: