Запуск Фонду енергоефективності: хто зможе зменшити платіжки

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

Фонд енергоефективності, якщо сприятиме економії, то вибірково: для мешканців ОСББ та ЖБК.

Таку думку «Слову і Ділу» озвучив директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

«Фонд енергоефективності працює тільки з ОСББ і ЖБК. Більшість ОСББ останніх 10 років мають більш високі показники теплозбереження, ніж хрущовки, старі панельки. Найгірша ситуація якраз з хрущовками і панельними будинками», — констатував Сергієнко.

На його погляд, фактично створені умови, при яких жителі ОСББ за рахунок інших отримуватимуть допомогу на термомодернізацію своїх і без цього непоганих будинків.

Він уточнив, що звичайні будинки, в яких немає ОСББ, не можуть отримати допомогу Фонду.

За його словами, в країні менше чверті будинків ОСББ, які тепер за рахунок інших трьох чвертей жителів покращуватимуть свої умови.

Експерт наголосив, що такий підхід несправедливий, а програми повинні допомагати всім людям незалежно від того, в яких будинках вони мешкають.

За всю виборчу кампанію в Зеленського не було обіцянок про зниження тарифівВолодимир Зеленський не давав обіцянок знизити тарифи на комуналку. А отже, не міг і зріктися такої обіцянки. Натомість експерти вже стежать за виконанням решти обіцянок Зеленського.

На його думку, в цілому Україна може знизити тарифи, якщо кардинально перебудує систему, яка працює за витратним принципом. Треба переписати купу законів, актів і припинити прив'язуватися до європейських цін.

Експерт «Реанімаційного пакету реформ» Святослав Павлюк вважає, що сьогодні варто ставити питання модернізації країни в цілому.

«Це питання того, як існуючий ресурс змінити на той ресурс, який нам потрібен. Ресурс, який у нас є зараз, це газ і доходи в бюджет. Нам потрібна модернізація міської інфраструктури і житлового сектора, будівель. Якщо ми зараз маємо прибутки від газу, то було би правильним спрямовувати їх на модернізацію житлового сектора», — пояснив фахівець.

На його думку, якби ці кошти вкладали в модернізацію країни, то рахунки за газ та електрику зменшилися би вдвічі, а, можливо, і втричі.

Відзначимо, міністр розвитку громад і територій України Олена Бабак анонсувала початок роботи Фонду енергоефективності. За її словами, це дозволить зменшити платежі вдвічі.

Нагадаємо, за всю виборчу кампанію у Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Які обіцянки президент Зеленський повинен виконати восени – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: