Чому можна оскаржити зняття недоторканності з депутатів?

Читать на русском
Юлія Кириченкоексперт Центру політико-правових реформ

Законопроект про скасування депутатської недоторканності можуть визнати неконституційним. Підстави у Конституційного суду є, але чи вистачить — питання.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила керівник проектів з питань конституційного права Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко.

За словами експерта, закон про скасування депутатської недоторканності можуть оскаржити в КСУ у зв'язку з декількома підставами.

«По-перше, був порушений Регламент. Зокрема, засідання комітету відбулося в міжсесійний період, що не є робочим засіданням комітету, оскільки парламент перебував на канікулах, як і органи влади. Можна вважати, що не було розгляду законопроекту на засіданні комітету, що є обов'язковою умовою», — констатувала Кириченко.

По-друге, фактично нівелювали конституційну процедуру щодо часу для голосування, підкреслила експерт.

Вона вказала на положення, згідно з яким законопроекти про зміни до Конституції повинні в обов'язковому порядку бути проголосованими на двох чергових сесіях.

Скількох нардепів позбавили недоторканності за роки незалежності УкраїниЗ першого депутата зняли недоторканність ще в 1990 році за побиття полковника КДБ. Відтоді Рада дозволила притягнути до кримінальної відповідальності 19 нардепів. Реальне покарання отримав лише один із них.

«Основна суть положення в тому, щоб не було голосування поспіль. Потрібен час для обговорення із суспільством, дискусії. Не можна ухвалювати рішення поспіхом», — акцентувала Юлія Кириченко.

Експерт зазначила, що в такій ситуації лише за 5 днів були внесені зміни до Конституції у зв'язку з позачерговими виборами.

На її погляд, парламентська більшість штучно зробила першу сесію з одного робочого дня. Відтак були нівельовані конституційні положення.

На думку Кириченко, незважаючи на те, що підстави для оскарження закону існують, Конституційний суд все ж таки може вважати їх недостатніми.

«Незважаючи на юридичні прогалини, має такий вигляд, що формально процедуру витримали, оскільки 29 серпня відбулася перша робоча сесія, а у вівторок відкрилася друга», —додала експерт.

За її словами, КСУ може тривалий час вирішувати долю цього законопроекту. Якщо КСУ відмовиться відкривати провадження, то все вирішать швидко, а якщо відкриють — питання можуть відтермінуватися на довгі літа.

До того ж, може повторитися ситуація 2010 року, додала Кириченко.

«КСУ в неконституційний спосіб повернувся до редакції 2004 року. У 2004 році внесли зміни до Конституції і тільки в 2010 році їх визнали неконституційними через порушення процедури. Процес тривав 6 років», - підсумувала Юлія Кириченко.

Нагадаємо, напередодні Верховна рада проголосувала за скасування недоторканності народних депутатів. Хто підтримав ініціативу, а хто був проти — на інфографіці.

Більш докладно про те, чи можуть депутати повернути недоторканність — за посиланням.

Також «Слово і Діло» дізналося, скільки нардепів позбавили недоторканності за роки незалежності України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: