Наймолодший прем'єр України: чого чекати від Гончарука

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД
Віктор Небоженкополітолог

У Гончарука непоганий бекграунд, щоб бути прем'єр-міністром України. Головне питання — чи зможе він бути самостійним і впливовим, щоб просувати своє бачення розвитку країни.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Ігор Петренко.

««Слуга народу» перемогла завдяки реноме Зеленського. У Гончарука немає великого впливу на партію, а тому доведеться комунікувати з президентом і ОПУ, щоб отримувати підтримку Ради та голоси за необхідні законопроекти. Тому основне питання — на скільки Гончарук буде впливовим», — пояснив політолог.

На його погляд, першу скрипку гратиме Зеленський, а прем'єру доведеться шукати способи впливу на президента, щоб просувати свій порядок денний.

На думку експерта, директивного ухвалення рішень з боку прем'єр-міністра точно не буде.

«Центр рішень буде переміщений на Банкову, а не до Кабмін», — констатував Петренко.

Директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко висловив застереження, що парламентська влада в Україні поступово переходить до президента.

За його словами, призначення прем'єр-міністром Олексія Гончарука було очікуваним. Прем'єр намагатиметься пройти між крапель, додав він.

«Усе залежатиме від особистих стосунків із Зеленським. Якщо довіра буде — у Гончарука багато вийде, якщо до президента бігатимуть міністри, віце-прем'єри, то більше року Гончарук не працюватиме», — резюмував Віктор Небоженко.

Півтори тисячі обіцянок від міністрів Гройсмана: підсумки виконанняКабінет міністрів впорався з 53 відсотками обіцянок, включаючи й програмні. Окрім провалених обіцянок уряду, є ще й такі, що мають виконати наступні міністри.

Нагадаємо, Верховна Рада IX скликання більшістю проголосувала за призначення прем'єром Олексія Гончарука. Ще кілька місяців тому він працював у створеному при Кабміні Офісі ефективного регулювання (BRDO). Після перемоги Володимира Зеленського став заступникjv голови ОПУ. До цього політик не обіймав керівних посад при владі. Гончаруку — 35 років.

Також ми дізналися, кого з нових депутатів найчастіше згадують ЗМІ напередодні нового політичного сезону.

Раніше «Слово і Діло» підбило підсумки діяльності Кабміну Гройсмана.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: