Півтори тисячі обіцянок від міністрів Гройсмана: підсумки виконання

Читать на русском

Невдовзі розпочне роботу нова Верховна рада та уряд Володимира Гройсмана має піти у відставку. «Слово і Діло» вже почало підбивати підсумки роботи Кабміну, підрахувавши кількість виконаних та провалених обіцянок прем’єр-міністра та проаналізувавши топ обіцянок міністрів. Також ми подивились, як уряд виконав свою програму. Сьогодні підбиваємо остаточні підсумки роботи Кабміну з квітня 2016 року до серпня 2019 року.

Загалом міністри виконали 762 обіцянки (53%), провалили – 574 (39%), ще 121 (8%) обіцянка поки не отримала статусу, тобто може бути як виконана, так і провалена.

Відзначимо, що частина цих обіцянок прописана в програмі уряду, яку міністри Гройсмана виконали на 61% і, відповідно, не виконали на 39%.

У своїх підрахунках ми не враховували обіцянки, терміни виконання яких спливають уже після відставки уряду у вересні 2019 року. Міністри Гройсмана виявилися надто «далекоглядними» й нароздавали обіцянок аж до 2030 року.

Найбільше обіцянок дав прем’єр-міністр Володимир Гройсман (650), з яких виконав 58%. Одна з останніх реалізованих обіцянок прем'єра стосувалася продовження процесу децентралізації.

«Додатковий плюс – перерозподіл коштів Держфонду регіонального розвитку на користь малих міст, які поки не мають власного ресурсу розвитку. Ціна питання – 3 мільярди гривень. Рішення ухвалимо найближчими тижнями», – заявив він у червні під час зустрічі з представниками міст і селищ.

Уже 10 липня 2019 року стало відомо, що Кабмін схвалив усі необхідні рішення, щоб скерувати 3 млрд грн коштів ДФРР на розвиток районних центрів і міст районного значення, а також 1 млрд грн на підтримку державних шахт.

Топ провалених і виконаних обіцянок уряду ГройсманаКабінет міністрів Володимира Гройсмана доживає останні місяці. Слово і Діло виділило топ обіцянок міністрів.

Не вдалося Гройсману виконати обіцянку про те, що з 1 липня 2019 року низка аналізів для українців стане безкоштовною. «Ми прийшли з вами до лікаря сімейного. Він говорить, що вам потрібно піти зробити УЗІ й здати аналізи. Ви ідете до лікарні, вам говорять: добровільні внески. Але ми це зруйнуємо наступного року. В цьому бюджеті це передбачено. З 1 липня 2019 року це вже закладено, пораховано, ми просто маємо цю систему провести до лікарень, і нам потрібен на це час, якщо ви прийшли до сімейного лікаря й вам дали направлення до вузького спеціаліста на обстеження, УЗІ, рентген, аналізи для вас будуть безкоштовними. За вас заплатить держава. Конкретно за кожного з вас, хто звернеться до лікарні. Але потрібно щоб направляв сам лікар, а не було самозвернення», – заявив прем’єр у жовтні 2018 року.

Однак безкоштовну діагностику за направленням сімейного лікаря перенесли на 2020 рік через неготовність Національної служби здоров'я та медичних закладів здійснювати оплати з бюджету.

Серед міністрів найбільше обіцянок у голови Міністерства інфраструктури Володимира Омеляна (226 обіцянок, з яких виконано 27%).

З того, що вдалося реалізувати Омеляну, варто відзначити його обіцянки про те, що після завершення будівництва нової злітної смуги до міжнародного аеропорту «Одеса» зайдуть лоукости WizzAir та Ryanair. У цьому міністр дотримав слова.

Поза часом: які обіцянки міністрів вийшли далеко за період їхніх повноваженьМіністри Володимира Гройсмана роздали обіцянок до 2030 року, хоча восени більшість підуть у відставку.

Набагато гірше йдуть його справи з ремонтом доріг, особливо з термінами виконання робіт, і всім, що пов’язано з обслуговуванням автошляхів. Понад три роки тому Омелян пообіцяв, що дорогами України не будуть їздити вантажівки з навантаженням понад 40 тонн.

«Ми спеціально розпочали контроль, поки вибірковий. У нас також є обмеження і за технікою, і за грошима. В трьох областях південних не в сезон, коли є пікові навантаження на трасах, пояснюючи всім, що навантаження більш ніж 40 тонн дорогами України їздити більше не буде», – зазначив він.

Протягом 2017 року в Україні поетапно розподілили між регіонами 78 нових габаритно-вагових комплексів, які в січні наступного року вже почали працювати. Однак водії продовжують порушувати правила. В липні 2019 року на габаритно-ваговому комплексі в Одеській області в одній з фур зафіксували 202 тонни вантажу.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков виконав обіцянку про те, що в Україні буде центр обслуговування Airbus Helicopters для вертольотів Airbus Н225 Super Puma, які Україна отримала в межах Єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту МВС. Загалом країна отримала вже три вертольоти. Сервісний центр обслуговування для цієї техніки працює в Спеціальному авіаційному загоні ДСНС у Ніжині.

Програма діяльності Кабміну виконана на 61%: що встигли/не встигли зробити міністри ГройсманаКабінет міністрів виконав свою програму на 61%. Слово і Діло розбило всі обіцянки за темами

Не вдалося Авакову реалізувати обіцянку трирічної давнини про те, що в Києві буде створений центр управління поліцією та рухом у місті. Центр запобігатиме утворенню заторів, регулюватиме потік машин у часі з урахуванням новітніх технічних засобів та алгоритмів регулювання. Влітку 2019 року на ділянці, де має розташовуватися обіцяний центр, за адресою вул. Кирилівська, 57, розташовані нежитлові приміщення служби ремонту трамвайних колій, що не експлуатуються.

Не встигла запровадити механізм позбавлення ліцензії лікаря виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. Вона пояснила, що після того, як розпочнеться ліцензування, можна буде й позбавити лікаря цього документу. Розпочати ліцензування лікарів планується з 2020 року, коли уряд Гройсмана вже буде розпущений. Наразі діє система атестації лікарів, яка підтверджує лише стаж, а не професіоналізм та якість роботи лікаря.

Зазначимо, що перераховані приклади не є вичерпними, а наведені для розуміння того, що саме вважалося виконаними чи невиконаними обіцянками уряду. З повним переліком обіцянок кожного міністра та нашими аргументами про те, чому конкретна обіцянка отримала той чи інший статус, можна ознайомитися в розділі «Політики».

Раніше «Слово і Діло» писало, які обіцянки міністрів вийшли далеко за період їхніх повноважень і мають бути виконані в майбутньому.

Також ми досліджували, як виконували обіцянки міністри.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: