Гончарук призначений прем'єр-міністром: що він вже встиг пообіцяти

Читать на русском
Олексій Гончарук лише один день на посаді прем'єр-міністра, а вже дав сім нових обіцянок. Слово і Діло написало докладніше.
Слово і Діло

Олексій Гончарук не встиг і кількох місяців попрацювати на посаді заступника голови Офісу президента, як уже 29 серпня був призначений прем'єр-міністром. На своїй попередній посаді він дав дев'ять обіцянок, дві вже виконав, ще сім залишається. Крім того, сім обіцянок він дав уже будучи главою уряду. «Слово і Діло» розбиралося, що це за зобов'язання.

Гончарук вже встиг виконати обіцянку про те, що президенту Володимиру Зеленському буде представлений план, який дозволить до кінця року поліпшити якість мобільного інтернету. 8 липня голова держави цей план затвердив своїм указом.

Також Гончарук обіцяв, що після парламентських виборів буде призначений новий генеральний прокурор, (хоча виконання цієї обіцянки не входило до компетенції заступника голови ОП). Вчора ж Верховна рада звільнила Юрія Луценка з посади глави ГПУ і призначила замість нього Руслана Рябошапку.

До 21 липня Гончарук обіцяв провести зустрічі з представниками митниці, щоб напрацювати план дій щодо боротьби з контрабандою. «Слово і Діло» зараз очікує відповіді на наш запит, після чого ми зможемо сказати, виконано обіцянку чи ні.

Незабаром після свого призначення на посаду заступника керівника ОПУ Гончарук запевнив, що буде змінено формат роботи Національної ради реформ, а Інвестиційну раду буде модернізовано, щоб зробити її більш ефективною.

Гончарук призначений прем'єр-міністром: хто підтримав кандидатуруОлексій Гончарук — новий прем'єр-міністр України. За його призначення проголосували 290 депутатів.

Давав чиновник кілька обіцянок з питань енергетики. На початку липня Гончарук заявив, що будуть створені прозорі аукціони для залучення інвесторів до видобутку газу. «Цей напрямок має бути пріоритетним. Також потрібно докладати максимум зусиль для залучення в цю сферу стратегічних інвесторів. Для цього ми створимо прозорі, належним чином підготовлені аукціони, щоб у інвестора було достатньо часу для надання якісної пропозиції», — розповів він. Також Гончарук пообіцяв знайти рішення для збалансування та сталого розвитку відновлюваної енергетики в Україні.

Судова реформа також в пріоритеті: Гончарук заявив, що для її продовження буде напрацьовано новий план.

Ще одне глобальна обіцянка — Україна в 2020 році підніметься в рейтингу Doing Business мінімум на 20 позицій. «Що стосується наступних років, то я розраховую, що парламент восени ухвалить пакет підготовлених нами законопроектів. Вони дозволяють зробити хороший старт для рейтингу, плюс 20-30 місць зможемо подолати вже наступного року. Але простого прийняття законів недостатньо. Важливо, щоб вони почали нормально працювати, і щоб люди справді відчули поліпшення», — заявив Гончарук. Він також вважає, що за три роки Україна зможе увійти в топ-10 рейтингу.

Які обіцянки Гончарук дав на посаді прем'єра

Провести реформу податкової системи. «Ми плануємо глибоку реформу податкової системи навесні. Це порочна практика і, за правило, її бути не повинно, коли в другому півріччі ти ускладнюєш податковий режим. Тобто спростити ти теоретично можеш, але ускладнювати – точно ні. Тому на весну ми готуємо податкову реформу, яка набуде чинності 1 січня 2021», — розповів Гончарук.

Об'єднати державні реєстри: «Цей рік ми присвятимо інвентаризації. Ми об'єднаємо реєстри, подивимося, скільки у нас суб'єктів — ми повинні зрозуміти, з чим ми маємо справу».

• Гончарук обіцяв провести перепис населення. За словами прем'єра, перепис запланований на грудень наступного року, але зараз вивчають можливість його проведення в 2019-му.

Побудувати дорогу до Маріуполя. «Це завдання номер один. Тому що це українське місто, яке зараз є таким собі логістичним островом. Так бути не повинно. Попередня дата: 18 жовтня, ми плануємо відкрити цю дорогу», — уточнив Гончарук.

Збільшити фінансування доріг. Попередній Кабінет міністрів запланував 75 млрд грн на дороги на наступний рік, новий прем'єр обіцяв виділяти більше.

• Гончарук запевнив, що «Укрзалізниця» залишиться в державній власності. «Велика приватизація потрібна. Особисто моя позиція: чим менше держави в економіці, тим краще. Звичайно, залишаться підприємства, які є стратегічними. Та сама «Укрзалізниця», там є частина, яка не повинна бути в приватних руках», — вважає він.

У «Нафтогазі» буде проведено анбандлінг (відділення діяльності з транспортування природного газу). «Ми знайшли цікаве рішення, яке попередньо узгодили з нашими міжнародними партнерами. Питання анбандлінгу, його моделі і термінів має вирішитися в найближчі тижні», — уточнив Гончарук.

Відзначимо, що Гончарук зробив ще декілька заяв зі строками, зокрема, щодо боротьби з контрабандою та переведення країни «в цифру», проте ці заяви за методологією порталу «Слово і Діло» не є обіцянками, оскільки надто обтічні.

Нагадаємо, раніше Олексій Гончарук розповів про цілі роботи свого уряду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: