Зе-уряд: яким вийшов новий Кабмін та що насторожує

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Перше засідання Кабміну продемонструвало, що парламентська влада в Україні поступово переходить до президента. Говорити про помилки рано, поки це тільки ризиковано.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко.

На його погляд, якщо динаміка роботи Кабміну справляє враження, що президент вирішив стати продюсером нового серіалу, для якого потрібно швидко випускати серії.

«Якщо недосвідченому водієві-початківцю дозволити керувати дорогим новим авто, і він обере режим найвищої швидкості, то ДТП дуже ймовірно», — підкреслив політолог.

На його думку, поєднання недосвідченості і високої швидкості ухвалення рішень поки викликано суто волею президента, а не високою професійною діяльністю депутатів.

«З одного боку, набравши таку швидкість, Зеленський несе особисту політичну відповідальність за дії ВР. Однак, з іншого боку, голосують депутати, а не президент. Отже, вони будуть відповідати за свої рішення», — пояснив Небоженко.

Рада попередньо схвалила зняття недоторканності: як голосували нардепиВерховна рада попередньо схвалила зняття недоторканності з нардепів. У залі було 363 голоси За, противників не знайшлося, але були ті, хто не голосував.

Експерт неоднозначно оцінює новий склад Кабміну, вважаючи, що новим обранцям ще належить стати міністрами.

«Про кваліфікацію нових міністрів говорити складно, адже всі вони ніколи не займалися управлінською роботою. Це міністри, які прийшли з третього сектору, бізнесу. З них ще потрібно буде зробити команду. Поки це список перспективних людей», — пояснив Небоженко.

Він зауважив, що в Кабміні виникло двовладдя: досвідчений, мовчазний Аваков і молодий, недосвідчений прем'єр з міністрами.

За словами політолога, серед призначених міністрів насторожує поява нового керівника Міноборони, який може більше займатися не обороноздатністю, а навчанням армії.

«Незрозуміло, що хотів сказати українській армії Зеленський призначенням Андрія Загороднюка», — прокоментував Небоженко.

На його погляд, новий Кабмін показує, що розподіл силової влади буде вбік МВС, а не СБУ, а це до нового року дасть про себе знати у вигляді якоїсь кризи.

За його словами, очікуваним було призначення прем'єр-міністром Олексія Гончарука, який буде намагатися пройти між крапель.

«Все залежатиме від особистих відносин із Зеленським. Якщо довіра буде, Гончаруку багато чого вдасться, якщо до президента будуть бігати міністри, віце-прем'єри, то більше року Гончарук не протягне», — резюмував Віктор Небоженко.

Нагадаємо, вчора депутати IX скликання склали присягу і провели перше засідання, під час якого затвердили новий склад Кабміну і ухвалили за основу законопроект про зняття недоторканності. Хто як голосував - за посиланням.

Також ми дізналися, кого з нових депутатів найчастіше згадують ЗМІ напередодні нового політичного сезону.

Раніше «Слово і Діло» підбило попередні підсумки 100 днів президентства Зеленського.

«Слово і Діло» порівняло перші п'ять кроків Зеленського та Порошенка на посаді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: