Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Гончарук заявив, що після парламентських виборів буде призначено нового Генерального прокурора

9 липня 2019 року заступник глави Адміністрації Президента України Олексій Гончарук заявив, що після парламентських виборів буде призначено нового Генерального прокурора. СЛОВО І ДІЛО ЗВЕРТАЄ ВАШУ УВАГУ! Виконання цієї обіцянки не належить до компетенції заступника глави Адміністрації Президента України, однак фіксація цієї заяви необхідна для зваженої характеристики поведінки персони у публічному просторі.
Виконано
Сказано 9 липня 2019 р.

Джерело

  • https://www.president.gov.ua/news/bez-listiv-shastya-ta-sirih-shem-prezident-pidpisav-ukaz-sho-56297
  • https://www.president.gov.ua/documents/6382019-29341
  • https://apostrophe.ua/ua/news/politics/2019-08-29/lutsenko-podpisal-zayavlenie-ob-otstavke-foto/172996
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=66243
  • https://censor.net.ua/resonance/3143867/yuryi_lutsenko_lyudi_vvajayut_scho_genprokuror_legko_moje_posaditi_budyakogo_chorta_chastina_2

Результат

21 серпня генпрокурор Луценко пояснив чому після інавгурації не написав заяву на звільнення. «Звичайно, команда президента не могла ніяк зрозуміти, чому всі написали заяву, а я не написав. Писати заяву тому, що всі пишуть, – я не згоден. Я сказав: закон передбачає мою відставку тільки у двох випадках: або за рішенням парламенту, або за власним бажанням», – повідомив Луценко.

Нагадаємо, що відповідно до статті 213 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», питання про висловлення недовіри Генеральному прокуророві включається до порядку денного сесії Верховної Ради за пропозицією не менш як третини народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради, підтриманою їхніми підписами, і за яку проголосувало більше половини народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради. Відповідно до статті 40 Закону України «Про прокуратуру», строк повноважень Генерального прокурора становить шість років.

Також варто зазначити, що станом на 9 липня (дату обіцянки) не було відомо про склад Ради 9 скликання. Тому в разі іншого складу Ради, та відсутності бажання у Луценка щодо написання заяви – Президенту та Офісу, як органу, що забезпечує повноцінне здійснення його конституційних повноважень, довелося б попрацювати над збиранням підписів. Однак, партія «Слуга народу» здобула перемогу на виборах та отримала права коаліції депутатських фракцій, як наслідок, для ініціювання звільнення Луценка з посади вистачило волі двох осіб: самого Луценка, президента Зеленського.

29 серпня 2019 року стало відомо, що генпрокурор Юрій Луценко підписав заяву на ім’я президента Зеленського про звільнення з посади. Президент зареєстрував у Раді проект постанови про надання згоди на звільнення.

Того ж дня Верховна Рада звільнила Луценка з посади та підтримала проект постанови про надання згоди на призначення Президентом України Рябошапки на посаду Генерального прокурора. Тому обіцянці присвоєно статус «виконано».