Верховна Рада IX скликання: чого чекати від «слуг народу»

Читать на русском
Кирило Молчановполітолог
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Парламент дев'ятого скликання йде шляхом деградації інституту парламентаризму. Більшість «Слуги народу» абсолютно не самостійна в ухваленні рішень, що показали їх кадровий склад і позиція президента.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кирило Молчанов.

«На першому етапі більшість «Слуги народу» матиме вигляд безликої сірої маси, яка за наказом Банкової голосуватиме за всі рішення ОПУ. Парламент остаточно припинить бути суб'єктом», — заявив Молчанов.

Він наголосив, що в попередньому скликанні парламент все-таки впливав на ухвалення рішень. Наприклад, не підтримав продовження воєнного стану, вів дискусії з президентом щодо реформ.

«При новому скликанні ВР засідання в ОПУ будуть набагато цікавіші, ніж пленарні засідання ВР, де депутати виконуватимуть рішення технічно», — зазначив політолог.

На його думку, така система зможе функціонувати до першої політичної кризи. Він підкреслив, що в партії немає рейтингу, але є підтримка Зеленського, яка поступово буде знижуватися.

За словами політолога, чим швидше впаде рейтинг Зеленського, тим швидше з'являться різні сили у фракції, яка від початку є неоднорідною.

Кого з нових депутатів найчастіше згадують ЗМІ напередодні нового політичного сезонуПорошенко та Разумков стали найбільш згадуваними в ЗМІ нардепами після парламентських виборів і до початку нового політичного сезону.

«За деякий час СН може повторити долю БПП. Будуть депутати, які залишаються у фракції, але займають опозиційну нішу. Уже назрівають конфлікти всередині партії в боротьбі за вплив на першу особу», — констатував Молчанов.

Експерт звернув увагу, що партія СН до сих пір не представила жодного плану роботи.

Політолог скептично оцінив ефективність роботи ВР і не виключив, що робота депутатів зведеться до технічного голосування законопроектів пачками.

Він не виключив, що найближчим часом можуть ухвалити рішення щодо зняття недоторканності, оскільки це потрібно ОПУ.

«По-перше, потрібно реалізовувати щось з передвиборчих обіцянок. По-друге, це потрібно Зеленському та керівництву фракції, щоб керувати такою кількістю депутатів шляхом тиску. Фракцію за розмірами можна порівняти з трудовим колективом заводу», — зазначив Кирило Молчанов.

Політичний аналітик Валентин Краснопьоров також висловив скепсис щодо самостійності новообраних депутатів.

«Це нагадує ситуацію, коли людина здійнялась на величезну гору, сміючись з того, кого обганяла, а в підсумку стало страшно самій. До ВР пройшло багато людей, які бояться політичного майбутнього і не знають, що буде завтра», — зазначив аналітик.

На його погляд, нове скликання боятиметься ухвалювати серйозні рішення, щоб не втратити рейтинг. Приклад тому — перекладання відповідальності на Гончарука в питанні відставки Авакова, зауважив Краснопьоров.

Нагадаємо, на першому засіданні парламенту 9-го скликання 29 серпня народні депутати склали присягу.

Також ми дізналися, кого з нових депутатів найчастіше згадують ЗМІ напередодні нового політичного сезону.

Раніше «Слово і Діло» підбило попередні підсумки 100 днів президентства Зеленського.

«Слово і Діло» порівняло перші п'ять кроків Зеленського та Порошенка на посаді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: