Затримання Богатирьової: чи заарештують ексголову МОЗ та що буде з розслідуванням

Читать на русском
Достеменно не відомо, чи закрила прокуратура справу проти Богатирьової, та який запобіжний захід обере суд для ексміністерки охорони здоров'я часів Януковича.
Раїса БогатирьоваСлово і Діло

Після того, як суд зобов'язав Генпрокуратуру «невідкладно» закрити провадження проти ексміністра охорони здоров'я Раїси Богатирьової, вона прилетіла з Мінська до Києва. Колишню чиновницю часів Януковича затримали в аеропорту «Київ» одразу після прильоту до України, оскільки Богатирьова досі перебуває в базі розшуку Нацполіції. Чим закінчиться чергове гучне затримання та яка подальша доля кримінального провадження проти ексчиновниці, «Слово і Діло» запитало адвоката «Столичної колегії адвокатів» Геннадія Дубова.

Нагадаємо, кримінальну справу проти ексміністра Раїси Богатирьової порушили 19 червня 2014 року. За даними Головного слідчого управління Генпрокуратури, йдеться про розтрату 63,5 млн грн протягом 2011-2013 років під час закупівлі імунобіологічних препаратів, лікарських засобів, виробів медичного призначення та обладнання за значно завищеними цінами, а також коштів у сумі 279 млн грн, які були використані в першій половині 2013 року на закупівлю інсулінів «Індар».

За даними ЗМІ, суд мотивував своє рішення про закриття кримінального провадження проти Богатирьової тим, що спливли процесуальні строки проведення розлідування. Дубов зазначив, що на час розшуку підозрюваного слідство зупиняється й, відповідно, терміни також призупиняються.

Богатирьову затримали в аеропорту Києва. Які мотиви приїзду та хто ще може повернутися?Екс-міністр охорони здоров'я часів президента Віктора Януковича Раїса Богатирьова повернулася в Україну й одразу була передана працівникам Національної поліції.

«Оскільки рішення суду немає у відкритому доступі, то не можна дати оцінку його законності, але те, що воно є, не означає, що кримінальне провадження було закрите», – зауважив юрист.

Щодо затримання Богатирьової, то столична прокуратура внесла до Печерського райсуду Києва клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

За словами Дубова, суд може випустити Богатирьову під заставу, а може й узагалі випустити.

«Навіть якщо слідчі клопотатимуть про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, потрібно вказати заставу, сума якої не може перевищувати суму збитку, що фігурує в провадженні», — сказав юрист, підкресливши, що безальтернативний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою застосовується лише стосовно підозрюваних у насильницьких злочинах.

Оскільки Богатирьову підозрюють в економічному злочині, то суд, навіть якщо вирішить тримати її під вартою, все одно має вказати суму застави. Також суд може призначити домашній арешт або особисте зобов'язання.

Є велика ймовірність того, що за Богатирьову внесуть заставу. Тоді вона може знову скористатися літаком через Мінськ, але в зворотньому від України напрямку. Дубов зазначив, що суд може накласти зобов'язання не залишати населений пункт або країну, а може й не зробити цього.

Щодо кримінального провадження проти ексчиновниці, то теоретично воно може бути продовжене. До того ж невідомо, скільки саме проваджень щодо МОЗ за керівництва Богатирьової є в Генпрокуратурі. Не виключено, що розслідуються якісь справи, порушені за фактом, де фігурує колишня міністр.

Раніше ми писали, що прокуратура має намір оскаржити рішення суду про закриття впровадження проти Богатирьової.

Також «Слово і Діло» досліджувало, кого з чиновників режиму Януковича більше не переслідують, а хто ще досі під санкціями або в розшуку через кримінальні провадження.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: