Обмін полоненими до кінця тижня: якого підступу чекати від РФ

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Постійні заяви щодо обміну полоненими пов'язані із сильним суспільним запитом, щоб влада домоглася звільнення українських громадян.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олег Саакян.

«Війна показала, що збереження життя кожного з наших громадян — не порожні слова для українців. З іншого боку, тема обміну полоненими у фокусі українських медіа. Для Зеленського задовольнити цей суспільний запит було б вигідно з політичної точки зору», — констатував експерт.

На його думку, якщо обмін полоненими відбудеться, то сприйняття Зеленського в статусі президента посилиться. Оборонна тема – слабке місце Зеленського для його позиціонування.

Експерт зауважив, що утримувати українських моряків далі для Росії дуже токсично.

«РФ програє такій інституції як Міжнародний трибунал ООН. Тому Кремлю важливо уникнути цього програшу й віддати моряків, але з максимальним зиском для себе», — пояснив Саакян.

Про останнього в 2018 році заручника Кремля. Бесіда з Гульнарою БекіровоюКримський татарин Едем Бекіров став останнім заручником Кремля минулого року. Осман Пашаєв поговорив із його дружиною Гульнарою.

На його думку, РФ уже піднімає ставки, вкидаючи в інформаційний простір заяви про можливість обміну полоненими, щоб це стало гачком для Офісу Президента України.

«В суспільства буде інформаційне відчуття, що обмін полоненими ось-ось відбудеться», — зазначив політолог.

Він нагадав, що схожа ситуація була з Порошенком, коли обмін полоненими переносили кілька разів.

«Жодних репутаційних втрат для Путіна не було, а ось команда Порошенка мала виправдовуватися перед українським суспільством, чому обмін зірвався. Можливий такий підступ», — акцентував Олег Саакян.

За його словами, є підстави сподіватися на реальний обмін, але водночас розуміти, що все залежить не від української влади, а від Кремля.

«Завищені очікування українського суспільства щодо обміну можуть зашкодити цьому процесу. Наприклад, РФ може відмовитися від обміну в останній момент, щоб розхитати ситуацію в Україні», — резюмував Олег Саакян.

Відзначимо, адвокат росіян, що перебувають в українських в'язницях, Валентин Рибін повідомив, що обмін полоненими між Україною та РФ може відбутися цього тижня.

Нагадаємо, Міжнародний трибунал з морського права зобов'язав Росію звільнити українських моряків і повернути захоплені судна.

Додамо, 9 квітня 2019 року, ще будучи кандидатом у президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополонених.

Також читайте ексклюзивне інтерв'ю з дружиною Едема Бекірова.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: