Супрун розповіла, як правильно копати і готувати картоплю

Читать на русском
В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла про користь картоплі, способи її приготування і безпечного збирання.

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла про користь картоплі, способи її приготування і безпечного збирання.

Про це Супрун повідомила в Facebook, пише «Слово і Діло».

Супрун зазначила, що картопля корисна тим, що 100 г її, вареної або печеної, дають всього лише 94 ккал. Це менше, ніж рис або спагетті. Проте приготування картоплі з використанням масла, вершків, сметани, сиру, жирного м'яса, шинки збільшує її калорійність у рази. У картоплі високий глікемічний індекс. Це означає, що рівень глюкози крові зростає досить швидко після поїдання картоплі.

Картоплю слід намагатися їсти разом із овочами. Глікемічне навантаження не зміниться, але уповільнити зростання рівня глюкози можна завдяки овочевому салату і фруктам на десерт замість солодощів.

«Ідеальна страва з картоплі має бути нежирною, холодною, приготованою в шкірці і доповненою овочами. Жах, скажете ви. Але саме так ви стримаєтеся від переїдання і зайвих жирів, не з'їсте утворені з масла альдегіди, збережете під шкіркою вітаміни і мінерали і перекладете крохмаль в потрібну, резистентну форму», - зазначила Супрун.

Картоплю краще запікати або відварювати в шкірці, на пару або готувати в мікрохвильовці. Так вітамін С і калій не втрачаються. Мікрохвильова піч зберігає вдвічі більше вітаміну С, ніж каструля з окропом. Ще відварну картоплю можна порізати, швидко обсмажити зі спеціями і часником.

«Деруни або смажена картопля занадто смачні (і не приносять користі), щоб їх часто їсти. Проблема в соняшниковій олії, на якій смажать, і її кількості в готовій страві. У ній багато омега-6 жирних кислот. Їх надлишок сприяє формуванню про-запального фону. При сильному нагріванні соняшникова олія (як і всі масла) утворює альдегіди», - зазначила Супрун.

Кращими маслами для смаження вважають оливкову і ріпакову.

Картоплю фрі і чіпси їсти не треба. Кляр роблять на суміші масел і нагрівають при високій температурі по кілька разів. Це призводить до утворення трансжирів, а вони сприяють запальним процесам і атеросклерозу.

Супрун також дала цінні поради, як безпечно копати картоплю. Потрібно берегти поперек, навантажувати і протилежні групи м'язів, тобто прогинатися назад, розтягувати квадріцепс стегна (взятися за ступню і підтягти ноги до сідниці). Тримати поперек в теплі.

«Працюйте в рукавичках. Краще оберіть не просто трикотажні рукавички, а спеціальні міцні рукавички, стійкі до порізів. Це захистить не тільки від бруду, але й від поранень», - додала Супрун.

Якщо нахилятися важко, підстеліть щось під коліна і працюйте так. Є наколінники, рекомендовані для роботи, що вимагає нахилів. Варто пити воду, захищати шкіру від ультрафіолету і не перевтомлюватися.

Раніше ЗМІ з'ясували, хто змінить Супрун на посаді міністра.

Також нагадаємо, Супрун розповіла про користь і шкоду кавунів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: