Супрун розповіла про користь і шкоду кавунів

Читать на русском
Для здоров'я українців набагато небезпеки не ранні кавуни, а ті які мало вимиті. Про це написала на своїй сторінці у Facebook глава МОЗ Уляна Супрун.

Загрозу здоров'ю несуть не ранні кавуни, а брудні.

Як передає «Слово і Діло», про це написала на своїй сторінці у Facebook в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

За її словами, на поверхні немитих кавунів живуть кишкові інфекції Salmonella і Listeria. Найбільше їх у ягодах, які продають на трасі або на ринку біля м'яса, менше - у тих, які продають у супермаркетах.

Саме тому Супрун наголошує, що перед вживанням потрібно мити кавуни. Інакше бактерії з поверхні потраплять у м'якоть, а потім - у кишечник.

Очільниця МОЗ зазначає, що люди з надлишком калію в крові не повинні переїдати кавунів. В іншому разі у них може виникнути спазм м'язів або аритмія.

«Цукрів у кавуні відносно мало, але літр кавунової м'якоті - це вже 60 грамів цукру. Тому звична щедра порція кавуна має значні глікемічні навантаження. Найкраще - знати міру і поєднувати кавуни з іншою рослинною їжею, багатою на клітковину. Це зробить підвищену глюкозу в крові не такою різкою», – сказала Супрун.

Вона також наголосила, що не потрібно їсти насіння кавуна. Воно хоч і має багато корисних речовин, але містить антинутрієнти: фітин, таніни, оксалову кислоту й інгібітори трипсину (фермент, який розщеплює білки). Найкраще знижують вміст антинутрієнтів сушка в духовці або смаження.

Вона рекомендує не викидати насіння, а сушити в духовці і зберігати «на довгі зимові вечори, коли так хочеться щось погризти».

Нагадаємо, що раніше Супрун назвала небезпеку солодких напоїв.

Також Супрун розповіла про надмірну вагу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: