Повернення полонених: яку ціну заплатить Україна

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У середу, 21 серпня, стало відомо про можливе звільнення українських політв'язнів і моряків, полонених російськими військовими 25 листопада 2018 року. Про це повідомили впливові видання з РФ. Якщо звільнення відбудеться, це стане ще одним кроком до врегулювання відносин між Росією та Україною. Питання лише в тому, на яких умовах.

Середа, 21 серпня, стала багатою на події. По-перше, Росія відпустила українського політв'язня Романа Терновського, засудженого за участь в організації «Правий сектор», яка в РФ є забороненою. Це було зроблено в зв'язку із завершенням терміну відбування покарання.

По-друге, російський «Інтерфакс» повідомив, що Росія може видати для відбування покарання в Україні п'ятьох наших громадян. У зв'язку з цим називалися прізвища українських політв'язнів Володимира Балуха, Павла Гриба, Миколи Карпюка, Станіслава Клиха та Олександра Кольченка. Їх перевели з російських колоній, в яких вони відбували покарання, до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві.

І, нарешті, російський «КоммерсантЪ» із посиланням на інформоване джерело повідомив, що до кінця літа в Україну «точно повернуться моряки, які були затримані російськими силовиками після торішнього інциденту в Керченській протоці за участю трьох кораблів українських військово-морських сил». Ідеться про екіпаж двох малих броньованих катерів «Бердянськ» і «Нікополь», а також рейдового буксира «Яни Капу», захоплених із застосуванням зброї 25 листопада 2018 року. Тоді в полон потрапили 24 громадянина України.

За даними «Ъ», Росія та Україна вийшли на фінальну стадію переговорів щодо обміну утримуваних осіб. Списки зараз уточнюються, причому крім моряків Росія може передати й інших людей. Імена тих, кого видасть натомість Україна, не називаються.

Інформацію про ймовірне звільнення українських полонених підтвердив і наближений до Кремля російський політолог, директор Центру політичної кон'юнктури Олексій Чеснаков. За його словами, йдеться не лише про моряків. «Ідеться й про Вишинського (заарештований в Україні колишній головний редактор РІА «Новости Украина» Кирило Вишинський – ред.) ... Це питання перебуває на порядку обговорення, перш за все, між Росією та Україною ... Не здивуюся, якщо найближчими тижнями відбудеться обмін утримуваних осіб», – уточнив Чеснаков російським ЗМІ.

Якщо такий обмін дійсно відбудеться, це може принести велику користь президенту України Володимиру Зеленському, який пообіцяв зробити все для того, щоб звільнити українських військовополонених. Він покаже себе політиком, здатним тримати слово й таким, який понад усе цінує життя своїх співгромадян. Однак питання ціни все одно цікаве.

Безумовно, на кону буде припинення війни на Донбасі, питання лише в тому, на яких умовах. Можливі варіанти назвав все той же Олексій Чеснаков. За його інформацією, існують дві концепції вирішення українського питання. Першу просуває помічник президента РФ Володимира Путіна Владислав Сурков, «куратор» української проблематики.

На думку Суркова, кінцевою метою Мінського процесу має бути «наділення Донбасу справжнім, повноцінним особливим статусом», за якого Донбас має на безстроковій основі співіснувати з Україною «приблизно, як Гонконг із Китаєм». «Або ж Україна може отримати так званий символічний суверенітет над Донбасом ... Щоб Донбас став не причиною розбрату, а платформою для співпраці та спільної роботи. Там могли б ходити на рівних дві валюти – рубль і гривня, працювали б спільні підприємства...», – пояснив російським ЗМІ Олексій Чеснаков.

Друга концепція належить віце-прем'єру РФ Дмитру Козаку. Він розуміє, що відновлення зруйнованого Донбасу потребує величезних фінансових вкладень, а значить, було б краще, щоб оплачувала цей «бенкет» не Росія. Тому необхідно скинути напругу й «здати Донбас», поставивши питання про зняття міжнародних санкцій за вторгнення в Україну. Опоненти Козака вказують на те, що санкції проти Росії Захід залишить чинними за будь-якого розвитку подій.

Вибір сценарію,звісно, віддадуть Володимиру Путіну, який поки не ухвалив рішення. Але будь-яке з цих рішень не можна буде назвати вигідним для України.

По-перше, за будь-яких обставин Крим залишається «за дужками», а це означає, що територіальна цілісність України не буде відновлена. По-друге, варіант Суркова позбавляє Україну суверенітету над частиною своїх територій, а також певної самостійності в питаннях зовнішньої політики. Варіант Козака не такий «жорсткий», але він залишає Україну сам на сам зі складною проблемою відновлення Донбасу.

Така ось імовірна ціна російських поступок. Для людей, які знову стануть вільними й повернуться додому з російських в'язниць, це не так уже й важливо. Людські життя й втрачені території – читач сам може зробити свій вибір.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: