У журналістських розслідуваннях про корупцію фігурують 39 нових депутатів Ради

Читать на русском

До нової Верховної ради з минулого скликання пройшли 53 фігуранти журналістських розслідувань про корупцію. Але радіти цій цифрі зарано: компанію їм складуть ще 39 осіб, які можуть бути замішані в корупційних схемах, але або не працювали у восьмому скликання, або взагалі не були народними депутатами. «Слово і Діло» за допомогою каталогу руху «Чесно» з'ясувало, хто ці депутати.

Абсолютний лідер за кількістю журналістських розслідувань проти нього (19) – п'ятий президент Петро Порошенко («Європейська солідарність»). Відзначимо, що він також був народним депутатом 2-го, 4-го, 5-го та 6-го скликань.

Порошенко, за даними журналістів, може бути причетним до підкупу виборців на президентських виборах у 2019 році, до розтрати, торгівлі впливом, нецільового використання земельних ресурсів, надання преференцій при виконанні службових обов'язків і різних шахрайських оборудок.

Із 254 представників «Слуги народу», які пройшли до парламенту, 17 майбутніх депутатів фігурують в антикорупційних розслідуваннях журналістів. Ганна Бондар, яка пройшла за мажоритарним округом у Києві, фігурує в трьох: в справі про подачу підроблених документів на конкурс головного архітектора столиці; в декларації за 2014 рік не вказала автомобіль і нерухомість; можлива участь у корупційних схемах забудови Києва.

До двох схема можуть бути причетні Руслан Горбенко, Владислав Криклій та Остап Шипайло, інші – до однієї.

В «Опозиційній платформі – За життя» з тих майбутніх нардепів, які не були у восьмому скликанні, 10 є фігурантами розслідувань про корупцію. Наприклад, Віктора Медведчука журналісти підозрюють у використанні влади чи службового становища всупереч інтересам служби, а також у діяльності в умовах конфлікту інтересів. Ілля Кива, зокрема, міг не вжити заходів із протидії корупції, а Ренат Кузьмін – незаконно збудувати будинок у рекреаційній зоні Пущі-Водиці.

На Костянтина Бондарєва та Андрія Пузійчука від «Батьківщини» й Миколу Бабенка від «Біла Церква разом» є по одному журналістському розслідуванню. Руслан Требушкін від «Опозиційного блоку» – фігурант 4 розслідувань, Оксана Савчук від «Свободи» – 3.

До корупції можуть бути причетні й шість мажоритарників-самовисуванців, які не були в Раді минулого скликання: Анатолій Урбанський, Ігор Палиця, Олександр Сухов, Сергій Мінько, Іван Чайківський та Геннадій Вацак.

Раніше ми писали, що з восьмого скликання до нового парламенту пройшли 53 народних депутати, які були фігурантами журналістських розслідувань про корупцію.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський збирається внести до Верховної ради законопроекти, які передбачають для викривачів корупції винагороду до 10% від суми відшкодованих державі збитків або хабара.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: