Перезапуск НАЗК та НАБУ: які зміни чекають на антикорупційні органи

Читать на русском
Борис Малишевексперт з правових питань

З НАЗК ситуація однозначна – буде переформатування, конкурс, нове керівництво. Щодо НАБУ, то Ситник може лишитись.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив доктор юридичних наук, експерт Центру політико-правових реформ Борис Малишев.

«Щодо НАЗК є чітка позиція Зеленського, що орган має бути переформатований. Зокрема, йдеться про те, що орган зараз колегіальний, а має бути одноосібним. Також має бути проведений конкурс за участю міжнародних експертів, щоб не було претензій політиків, міжнародних партнерів, опозиції з приводу того, що НАЗК знову політично залежний орган», – зазначив Малишев.

На його думку, наразі основне питання в законодавчій базі. Не виключено, що Рада може розглянути питання вже у вересні-жовтні. Щодо НАБУ, то ситуація не така критична, точніше, до Ситника публічних претензій з боку ОПУ та інших політиків менше порівняно з іншими. Однак це не означає, що відомство працює ідеально. За різними статистичними даними, ефективність НАБУ за останні 2 роки мінімальна.

Зарплати антикорупціонерів: скільки в червні заробили очільники НАБУ, САП НАЗК і ДБРУ червні найкращі зарплати були в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі – заступник голови Максим Грищук заробив 206 тисяч гривень.

«Просто склалося так, що основну провину в питанні боротьби з елітною корупцією, яке розслідує НАБУ, покладаються на інших – керівника САП, суди, адже всі справи розглядають у районних судах, та чинного генпрокурора. До Луценка та Холодницького претензії з приводу того, що в певних ситуаціях вони не дають подальшого ходу розслідуванню», – пояснив він.

«Тому, з одного боку, на НАБУ нібито найбільше робоче навантаження – вони здійснюють основну масу роботи, а з іншого – менше критики, оскільки вважається, що при заміні керівництва САП, ГПУ та при запуску Антикорупційного суду й НАБУ запрацює краще», – резюмував Борис Малишев.

Відзначимо, в червні найкращі зарплати були в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Скільки минулого місяця заробили очільники антикорупційних органів в Україні – за посиланням. Також ми писали, чи може відбутися звільнення керівника САП.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: