Зеленський обіцяв покарати винних у пожежі в Одесі: як раніше чиновники виконували схожі обіцянки

Читать на русском
Чи покарали винних у пожежі в таборі Вікторія, кого засудили після вибухів на нафтобазі під Києвом та чи отримали житло жителі містечка Бар, коли вигоріли їхні квартири?
Слово і Діло

Експерти встановили, що серед упізнаних жертв пожежі, яка сталася в ніч на 17 серпня в готелі «Токіо Стар» в Одесі, є громадянка Австралії та п’ятеро українців: двоє жителів Одеської області, двоє киян і житель Дніпра. За попередніми даними в пожежі загинули дев’ять людей. Президент Зеленський відреагував на трагедію, пообіцявши, що винні будуть покарані. «Слово і Діло» пропонує подивитись, які обіцянки давали чиновники щодо гучних пожеж та техногенних аварій, внаслідок яких загинули люди.

Зеленський пообіцяв, що винуватців пожежі у готелі «Токіо Стар» та його власника притягнуть до відповідальності.

«Відповідатимуть не лише безпосередні винуватці пожежі. Відповідатиме Вадим Чорний, власник так званого готелю. Особисто простежу, щоб покарання відповідало нормам закону та вимогам справедливості», – написав президент у Facebook.

До речі, наразі власника готелю затримали та оголосили про підозру за статтею про порушення вимог пожежної безпеки, що спричинило тяжкі наслідки. Покарання за цією статтею передбачає від 3 до 8 років позбавлення волі.

Майже два роки тому, у вересні 2017-го, сталася пожежа в одеському таборі «Вікторія», під час якої загинули три дівчинки, а постраждалими були визнані 77 осіб. Мер Одеси Геннадій Труханов після трагедії пообіцяв, що всі винні в пожежі понесуть відповідальність.

«Найбільш жорстку відповідальність понесуть усі винні – хто має цим займатися, хто мав би контролювати та хто не проконтролював», – заявив тоді Труханов.

У березні 2019 року «Слідство.Інфо» повідомило, що група міжнародних експертів провела комплексну незалежну пожежно-технічну та будівельну експертизу табору «Вікторія». Експерти вказали на значну кількість порушень у будівництві будівель табору, де напередодні пожежі проводилася масштабна реконструкція. Всі посадовці Одеської міськради, яких після трагедії відсторонили, повернулися на роботу. Ані до тих, хто реконструював «Вікторію», ані до тих, хто виводив кошти з проекту, ані до тих, хто приймав заклад в експлуатацію, у офіційного слідства претензій не було.

Труханов виконав лише обіцянку щодо фінансової допомоги сім'ям постраждалих. Як повідомили в Департаменті інформації та зв'язків із громадськістю, на підставі розпорядження міського голови Одеси було проведене відшкодування коштів за проведення ритуальних та поминальних послуг (421,96 тис. грн), виплачена адресна допомога (1 млн 640 тис. грн), 37 сімей отримали 740 тис. грн.

До речі, на початку серпня до табору «Вікторія» заселили на відпочинок дітей. Зміна складається зі 103 школярів, переважно дітей пільгових категорій. Вони відпочиватимуть у таборі до 29 серпня.

Три роки тому в місті Бар Вінницької області згорів двоповерховий будинок на 28 квартир. Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій пообіцяв у стислі терміни виділити фінансову допомогу мешканцям будинку й надати житло, але не дотримав слова.

«Унаслідок пожежі без житла залишилися 58 осіб. Як голова облдержадміністрації зроблю все можливе, щоб постраждалі мали свій дах над головою. В максимально стислі терміни з резервного фонду кожна сім’я отримає фінансову допомогу», – запевнив Коровій.

Через два дні на матеріальну допомогу мешканцям двоповерхового будинку з обласного бюджету виділили 256 тис. грн. У жовтні 26 сімей, що залишилися без житла в результаті пожежі, отримали з обласного, районного та міського бюджетів матеріальну допомогу на загальну суму 446 тис. грн (трохи більше 17 тис. грн на кожну родину). Всі постраждалі жили в родичів, знайомих, друзів. Нові квартири у власність не надавалися в зв'язку з відсутністю вільного житлового фонду.

За рік після пожежі ремонт у будинку тривав, але термін завершення робіт залежав від фінансування. Отже, люди продовжували жити в чужих помешканнях.

Мер Львова Андрій Садовий на початку 2018 року пообіцяв знайти винних у підпалі полігону Грибовицького сміттєзвалища: «Я маю зобов'язання знайти тих нелюдів, які підпалили полігон і в результаті загинули люди. Ми їх знайдемо». Однак обіцянка Садового досі перебуває в процесі виконання.

8 червня 2015 року в результаті масштабної пожежі на нафтобазі біля Глевахи Київської області 5 людей загинули й 15 постраждали (більшість із них – пожежники). Через загоряння нафтопродуктів та вибухи в нафтових цистернах пожежа могла перекинутися на розташовану поруч військову частину з бойовим арсеналом та нафтобазу KLO.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков обіцяв покарати винних: «Будуть притягнуті до відповідальності ті, хто видавав дозвіл на будівництво нафтобази в незаконній близькості від військового об’єкта, і місцева влада в особі сільської ради, райради, райадміністрації, і великі військові чиновники. Є питання до тих чиновників, хто особливо в перші роки здійснював моніторинг і контроль нафтобази».

Розслідування тривало понад два роки, зрештою Генпрокуратура передала справу до Подільського райсуду Києва щодо двох посадовців ДСНС, яких звинуватили в службовому недбальстві, що призвело до пожежі на нафтобазі. Ще стосовно чотирьох осіб виділили окреме кримінальне провадження, яке також скерували до суду.

Раніше ми писали, що прокуратура Одеської області уточнила, що в справі про пожежу в Одесі в готелі «Токіо Стар» затримали лише власника готелю Вадима Чорного.

Також «Слово і Діло» повідомляло, що поліція виключила одну з версій виникнення пожежі в одеському готелі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: