Карпюк «вибув» із російської в'язниці «Володимирський централ» – адвокат

Читать на русском
Український політв'язень Микола Карпюк вибув із російської в'язниці Володимирський централ, розповів його адвокат.

Український політв'язень Микола Карпюк «вибув» із російської в'язниці «Володимирський централ».

Як пише «Слово і Діло», так пояснили повторне повернення посилки його адвокату Олексію Барановському.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв не підписувати закон про амністію бойовиків «ДНР/ЛНР»Сказано 18 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

29 липня Карпюку не видали посилку від Барановського – нібито через завелику вагу. Адвокат зменшив вагу посилки з 27 до 19 кг. Проте 19 серпня вона знову повернулася в зв'язку з тим, що «адресат вибув».

За словами адвоката, Карпюк міг «вибути» з тієї ж причини, що й політв'язень Володимир Балух, якого 16 серпня вивезли з колонії міста Торжок Тверської області. Барановський припустив, що найближчим часом з Росії в Україну можуть повернутися деякі українські політв'язні.

Зеленський призначив 11 українським політв'язням стипендіїПолітв'язні Олексій Бессарабов, Валентин Виговський, Павло Гриб, Володимир Дудка, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Олександр Кольченко, Євген Панов і Олексій Сізонович отримуватимуть стипендію.

Нагадаємо, громадян України Миколу Карпюка та Станіслава Клиха засудили в Росії у 2016 році до 22,5 і 20 років відповідно за звинуваченням у вбивствах російських громадян у Чечні в 1990-ті.

У суді обидва заявили, що свідчення в них вибивали під тортурами і погрозами розправи над сім'єю, свою провину не визнали.

Клих відбуває термін у Челябінській області, Карпюк – у Володимирській області РФ. У грудні 2018 року повідомлялося, що з незаконно засудженого в РФ Миколи Карпюка суд стягнув мільйон рублів в якості компенсації «родичам» солдат, загиблих у бою в Грозному, де нібито брав участь українець.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: