Гримчак перебуває в СІЗО законно, а його адвокат маніпулює - прокуратура

Читать на русском
У прокуратурі наголошують, що описка в ухвалі суду не може бути причиною звільнення із СІЗО заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака, якого підозрюють в шахрайстві.

У прокуратурі наголошують, що описка в ухвалі суду не може бути причиною звільнення із СІЗО заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака, якого підозрюють в шахрайстві.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив прокурор Денис Іванов, повідомляє Громадське.

За Гримчака не вноситимуть заставуРідні Юрія Гримчака переходять у режим сім'ї, у якій батько у в'язниці, зазначила дружина заступника міністра.

Він нагадав, що технічну описку, згідно з КПК, суд має право виправити за власної ініціативи або за заявою іншого учасника провадження, що і зробила сторона обвинувачення.

Водночас Іванов не знає, чому суддя одразу не виправила помилки на засіданні суду 16 серпня, а зробила це лише 17 числа.

«Ці дві ухвали (перша та ухвала 17 серпня, яка виправила помилки — ред.) є невід'ємними частинами, і ухвала про виправлення описки, відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства, ніяким чином не може змінювати по суті рішення від 16 серпня, оскільки йдеться про технічку описку. І не йдеться про зміну порядку виконання ухвал», — пояснив прокурор.

Він наголосив, що в ухвалі зазначено — вона підлягає негайному виконанню, тому немає підстав для звільнення Гримчака із СІЗО.

Іванов також зазначив, що подібна практика є розповсюдженою, бо судді часто допускають описки.

«Просто тут йде розрахунок на маніпуляцію, підміну поняттями, я думаю, що це робиться свідомо, а не тому, що адвокат не знає норми кримінально-процесуального закону», — резюмував він.

Нагадаємо, 16 серпня суд у Чернігові вирішив узяти під варту Гримчака на 2 місяці (60 діб) під заставу 6 млн гривень.

Дружина Гримчака заявила, що не вноситиме за нього застави.

У залі суду з’ясувалося, що Гримчака не можуть взяти під варту через помилку, якої суддя припустилася в ухвалі про його арешт. Вона переплутала по батькові підозрюваного — замість Юрія Миколайовича суддя оголосила про арешт Юрія Михайловича.

17 серпня Гримчака помістили в Чернігівське СІЗО.

14 серпня СБУ заявила про затримання Гримчака за підозрою у вимаганні хабаря в розмірі $1,1 млн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: