Майдан, Чорновол та шахрайство: що не так зі справою Гримчака

Читать на русском
Андрій Вігірінський

Заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака затримали 14 серпня. Його звинувачують у вимаганні $1,1 млн хабара. За даними правоохоронців, у Гримчака під час затримання вилучили $480 тис. Адвокат це спростовує. Тим часом дружина Гримчака оприлюднила в Facebook постанову суду про обшуки. В цьому документі вказаний номер справи, який надали розслідуванню нападу на журналістку Тетяну Чорновол, який стався 5 років тому. За словами керівника Управління спецрозслідувань ГПУ Сергія Горбатюка, слідчі вийшли на ймовірний злочин з боку Гримчака під час розслідування справи Чорновол.

Юрист Андрій Вігірінський наголосив, що важливо зрозуміти, на підставі яких фактів органи досудового розслідування почали відстежувати діяльність Гримчака. Він припустив, що в лютому чи березні могли взяти санкцію на те, щоб стежити за Гримчаком та його діяльністю. Проте незрозуміло, які відомості отримали в цей час.

На його думку, в цьому процесі занадто багато дивних співпадінь і запитань, які лишаються без відповідей. Зокрема, досі незрозуміло, яку версію перевіряли в кримінальному провадженні про вчинення замаху на Тетяну Чорновол, та чи встановили, що до неї причетний Гримчак.

«Чи були підстави знімати інформацію з телефону Гримчака, стежити за ним? Чому всі санкції на ці дії брали в Чернігові, а не за місцем розташування правоохоронного органу?», – підкреслив Вігірінський.

Дивно, що коли почали документувати діяльність Гримчака, перевіряти його щодо скоєння злочину, пов’язаного із замахом на життя Тетяни Чорновол, це співпало з тим, що політик веде перемовини з ТОВ і вчиняє шахрайство, уточнив він.

«Якщо йдеться про шахрайство, можна припустити, що представники ТОВ звернулися до якогось із правоохоронних органів з приводу того, що заступник міністра, якому були передані кошти для вирішення певних питань, нічого не вирішив», – додав експерт.

За його словами, в такому разі заяву потрібно було скерувати до НАБУ. Якщо було таке звернення ТОВ, то ця інформація не має стосунку до замаху на життя Тетяни Чорновол. Правоохоронні органи намагаються переконати, що цю інформацію отримали слідчим шляхом.

«Однак, якщо в 2019 році взяли санкцію на Гримчака, розслідується замах на вбивство, то на підставі чого? Яка з’явилась інформація про те, що він причетний саме до замаху на вбивство?», – наголосив він.

Якщо це була виключно заява ТОВ про те, що є посадова особа, яка дає хабара, то вона на може перевірятися в межах кримінального провадження про Тетяну Чорновол, пояснив Вігірінський.

НАБУ зобов’язали відкрити ще одне провадження проти Луценка: що з того вийдеНАБУ має відкрити кримінальне провадження щодо можливих зловживань владою або службовим становищем з боку Луценка.

«Має бути переадресація за підслідністю виходячи із суб’єкта до НАБУ, можливо, ДБР, залежно від того, як сформульована заява», – уточнив він.

На його думку, адвокати мають вікно можливостей, щоб процедурно тиснути на те, що слідство було необ’єктивним і не забезпечило принципів кримінального процесу.

«Кому буде вирок? Гримчаку чи члену його родини, який не наділений владними повноваженнями? Гримчак, судячи з усього, коштів особисто не брав. Пособництво – одна з форм співучасті. Відповідальність пособника менша, ніж організатора чи замовника. По-друге, за яким із двох епізодів?», – підкреслив юрист.

У кожному разі, маємо факт у частині скоєння злочину. Навіть якщо вирок буде виправдальним, це не знімає суспільно-політичної провини та токсичності самого Гримчака, додав він.

«Токсичність випливає з того, що незважаючи на процедурні тонкощі, залишається факт, що заступник міністра за посадою є людиною, яка не має права займатися тим, що інкримінується Гримчаку, а саме використовувати вагу обійманої посади заради особистого збагачення чи збагачення членів сім‘ї шляхом отримання неправомірної вигоди від суб‘єктів господарювання за першим епізодом, де ціна становила 100 000 доларів, чи за другим – ціною в 1 мільйон», – резюмував Андрій Вігірінський.

Як відомо, прокурори просять відправити заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака під варту з можливістю внесення застави в розмірі 12,5 мільйонів гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: