Поділ посад мера та голови КМДА: навіщо це ОПУ й до чого призведе

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Поділ посад голови КМДА й мера Києва – спадщина гібридної радянської системи, за якоъ намагалися максимально контролювали все – області, райони, міста.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Валентин Краснопьоров.

За його словами, місцеве самоврядування має бути самостійним, мотивувати людей включатися в процес на місцях, а не чекати вказівок центру, що і як робити.

«Невже в ОПУ вважають, що 73% голосів виборців дають право вирішувати все в ручному режимі? Завдання президента бути гарантом Конституції й захищати права людей. У жодній розвиненій європейській країні немає такого поділу», – зазначив Краснопьоров.

На його думку, ініціатива розділити посади мера й голови КМДА пов'язана з бажанням Зеленського зберегти та посилити президентську вертикаль, отримати більше ресурсів. У новому законі про столицю немає необхідності, враховуючи, що прописаний закон про місцеве самоврядування, а Київ – його частина.

Поки що голова КМДА: як Кличко виконував обіцянки, обіймаючи дві посадиВіталій Кличко обіймає посади мера Києва та голови КМДА. Ми проаналізували, як він виконує обіцянки на двох посадах.

Щойно Україна дозволить формувати державу, в якій усе контролює центр і одна особа, то отримає султанат із президентом-ханом, уточнив він.

«Хіба Україні потрібна середньоазіатська система управління? Те, що президент сидить у столиці, не дає йому права вказувати, як столиці жити»_, – підкреслив експерт.

Він не виключив, що ОПУ може домогтися поділу посад мера й голови КМДА, але це закінчиться нескінченним судовим процесом. Є рішення Конституційного суду, до якого може апелювати Кличко.

«Проблема в тому, що суди в Україні прогинаються під того, хто сидить згори. Тим не менш є ще міжнародні суди. Європейська хартія місцевого самоврядування порушується, тому Кличко має можливість поборотися за посаду», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Нагадаємо, Гройсман запропонував ухвалити новий закон про столицю України, в якому будуть прописані положення про мера та голову ОДА.

Також повідомлялося, що президент Володимир Зеленський виступає за поділ посад голови КМДА й мера Києва. Віталій Кличко вважає такі ініціативи протизаконними.

Як Кличко виконував обіцянки, обіймаючи дві посади, читайте за посиланням.

Що врятує Кличка від звільнення – дострокові вибори чи Конституція, читайте в нашому матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: