Об'єднати й скоротити: чи потрібно оптимізувати міністерства та як

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог
Андрій Дудаполітолог

Скорочення кількості комітетів та міністерств – здорова думка, оскільки є міністерства, які не виконують своїх функцій.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кость Бондаренко.

На його думку, в Україні є сенс переглянути доцільність існування Міністерства сім'ї молоді та спорту як окремої структури. Свого часу Кучма намагався перетворити комітет сім'ї, молоді та спорту на департамент при Міністерстві соціальної політики. Однак тоді Валентина Довженко, користуючись близькістю до Людмили Кучми, пролобіювала створення з комітету міністерства, зазначив Бондаренко.

Також потрібно переглянути статус Міністерства культури, додав він.

«Потрібно перерозподілити повноваження Міністерства економіки, Міністерства закордонних справ, повернути торгово-економічні місії з балансу Мінекономіки на баланс МЗС, а Мінекономіки об'єднати з Мініфіном», – зазначив Бондаренко.

Дещо іншої думки його колега політолог Андрій Дуда, який вважає доречним скорочення міністерств лише після функціонального обстеження та визначення дублюючих функцій відомств.

Міністерство у справах ветеранів не запрацювало в повному обсязі в червні, як обіцяла ФрізМіністерство може запрацювати в повному обсязі лише за умови повного укомплектування штату. Станом на початок червня штат був укомплектований на 30 відсотків.

Міністерство інформаційної політики не виправдовує свого існування, проте не можна об'єднувати Мінфін і МЕРТ, оскільки в них абсолютно різне функціональне навантаження, уточнив він.

«Щодо МОЗ і Мінсоцполітики, то схожа ідея була в Януковича. Він хотів створити щось на зразок єдиного соціально-гуманітарного міністерства. Чомусь багато ідей команда Зеленського черпає з нереалізованих проектів команди Януковича», – наголосив Дуда.

За його словами, крім усього іншого, скорочення – це дорога справа, потрібно бути готовим до додаткових витрат із бюджету.

Як повідомлялося, в новій Раді кількість парламентських комітетів скоротили з 27 до 23.

Нагадаємо, Олександр Данилюк пропонує зменшити кількість міністерств, об'єднавши їх за блоками. Зокрема, Мінсоцполітики та МОЗ, МЕРТ і Мінфін, а також Мінкульт, Мінінформполітіки та Міністерство молоді та спорту.

Як Зеленський виконує обіцянки протягом другого місяця президентства – на інфографіці. Також ми писали, як працює Офіс президента.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: